Yeni Birlik Gazetesi Politika Trump ile Papa arasında buzlar eriyecek mi? Kritik zirve için Vatikan'a giden Rubio'dan diplomasi hamlesi

Trump ile Papa arasında buzlar eriyecek mi? Kritik zirve için Vatikan'a giden Rubio'dan diplomasi hamlesi

Leo ile Vatikan'da bir araya gelerek uzun süredir beklenen diplomatik teması gerçekleştirdi. İran gerilimi gölgesinde kritik görüşme İtalya'nın başkenti Roma'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Vatikan’a geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran politikaları ve göçmen krizi nedeniyle Başkan Trump ile ciddi fikir ayrılıkları yaşayan Papa 14. Leo ile Vatikan'da bir araya gelerek uzun süredir beklenen diplomatik teması gerçekleştirdi.

İran gerilimi gölgesinde kritik görüşme

İtalya'nın başkenti Roma'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Vatikan’a geçti. Yerel saatle 12.10 sularında Vatikan topraklarına giriş yapan Rubio, bir süredir Başkan Donald Trump ile sert polemikler yaşayan Papa 14. Leo ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 30 dakika süren ve basına kapalı tutulan bu toplantı, Trump yönetimi ile Katolik Kilisesi arasındaki buzları eritme çabası olarak yorumlandı.

Diplomatik kanallar açılıyor

İkili arasındaki görüşmenin ardından Rubio’nun, Vatikan’ın dış politika mimarı olarak bilinen Kardinal Pietro Parolin ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Bu temaslar, Trump kabinesi ile Vatikan arasında yaklaşık bir yıldır süren sessizliğin bozulması adına atılan en somut adım olarak değerlendiriliyor.

Trump'ın Papa'ya bakışı değişmedi

Papa 14. Leo'nun özellikle İran'a yönelik askeri müdahalelere ve Trump'ın tartışmalı göçmen politikalarına karşı takındığı eleştirel tavır, Beyaz Saray ile Vatikan arasındaki gerilimin ana kaynağını oluşturuyor. Görüşme öncesinde Papa'ya bir mesajı olup olmadığı sorulan Başkan Trump ise geri adım atmayarak, "İran'ın nükleer silaha sahip olmasına asla izin vermeyeceğiz, dünya buna rehin edilemez" ifadelerini kullanmıştı. Trump, daha önce de Papa'nın bölgedeki durumu anlamadığını savunarak, ruhani lideri savaş politikaları hakkında yorum yapmamaya çağırmıştı.