Yeni Birlik Gazetesi Politika Trump'tan Putin'e kritik ateşkes çağrısı: Ukrayna için şartı var

Trump'tan Putin'e kritik ateşkes çağrısı: Ukrayna için şartı var

Ukrayna'daki çatışmaların durması için Putin'e küçük çaplı bir ateşkes önerdiğini belirten Trump, İran'ın nükleer hedeflerine karşı ise geri adım atmayacaklarını vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı kapsamlı görüşmenin detaylarını paylaştı. Ukrayna'daki çatışmaların durması için Putin'e küçük çaplı bir ateşkes önerdiğini belirten Trump, İran'ın nükleer hedeflerine karşı ise geri adım atmayacaklarını vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Artemis II görevi astronotlarını ağırladığı etkinlikte, dünya gündemini meşgul eden kritik dış politika başlıklarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği uzun süreli görüşmeye değinen Trump, Ukrayna'daki insani krizi sonlandırmak adına bir ateşkes teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Putin'in çözüm arayışında olduğunu gözlemlediğini ifade eden Trump, Rus liderle yaptığı görüşmede Ukrayna konusunun öncelikli olduğunu belirtti. Trump, Putin'e İran meselesinde iş birliği yapmadan önce Ukrayna'daki savaşı bitirmesi gerektiğini ilettiğini ifade ederek, "Ukrayna'nın askeri açıdan yenildiğini düşünüyorum, bu yüzden bir ateşkesin başlaması hayati önem taşıyor" dedi.

İran'a yönelik baskı sürecek

İran'ın nükleer kapasitesine dair sert tutumunu yineleyen Trump, Tahran'a yönelik uygulanan ablukanın son derece etkili olduğunu savundu. İran'ın askeri altyapısının büyük ölçüde devre dışı bırakıldığını iddia eden ABD Başkanı, "Donanmaları, hava savunma sistemleri ve radar ağları büyük oranda imha edildi. Artık tek seçenekleri teslim olmak. Nükleer silah üretmeyeceklerini garanti etmedikleri sürece herhangi bir anlaşma masada yok" şeklinde konuştu.

Uzay vizyonu ve NASA'nın geleceği

Dış politika gündeminin yanı sıra NASA'nın Artemis II misyonuna da değinen Trump, 2028 yılı itibarıyla astronotların Ay yüzeyine iniş yapacağını duyurdu. Göreve geldiğinde NASA tesislerinin atıl durumda olduğunu hatırlatan Trump, kurumun yeniden eski gücüne kavuşturulduğunu ve uzay yarışında ABD'nin yeniden lider konuma geçtiğini belirtti.

BAE'nin OPEC kararı ve NATO eleştirisi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC'ten ayrılma kararını "olumlu bir adım" olarak nitelendiren Trump, bu gelişmenin enerji fiyatlarını aşağı çekeceğini öngördüğünü söyledi. İngiltere Kralı III. Charles ile yaptığı görüşmeye de değinen Trump, NATO'nun Ukrayna ve İran konularındaki tutumundan duyduğu hayal kırıklığını yineledi.

Gizemli dosyalara erişim açılıyor

Açıklamalarının sonunda kamuoyunun uzun süredir merakla beklediği UFO dosyalarına da değinen Trump, yönetiminin elindeki bilgilerin bir kısmını yakın gelecekte halkla paylaşacağını duyurdu. Trump, bu belgelerin içeriğinin toplumda büyük bir ilgi uyandıracağını sözlerine ekledi.