Yeni Birlik Gazetesi Politika Trump’tan Tahran’a sert mesaj: 14 maddelik barış planı masadan kalktı

Trump’tan Tahran’a sert mesaj: 14 maddelik barış planı masadan kalktı

Trump, anlaşma şartlarının beklentilerini karşılamadığını belirtirken, Netanyahu için af çağrısını yineledi. ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetiminin bölgedeki tansiyonu düşürmek amacıyla sunduğu 14 maddelik barış önerisini masaya yatırdı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan aracılığıyla iletilen İran’ın yeni barış teklifini reddetti. Trump, anlaşma şartlarının beklentilerini karşılamadığını belirtirken, Netanyahu için af çağrısını yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetiminin bölgedeki tansiyonu düşürmek amacıyla sunduğu 14 maddelik barış önerisini masaya yatırdı. İsrail basınına verdiği demeçte teklifi detaylıca incelediğini belirten Trump, İranlıların bir uzlaşı arayışında olduğunu kabul etse de, sunulan şartların kendisi için kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Trump, "Her şeyi gözden geçirdim ancak onaylayamayacağım maddeler var" diyerek kapıyı kapattı.

Bedel ödeme vurgusu

Daha önce sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda İran’ın son 47 yıllık tutumuna dikkat çeken Trump, Tahran’ın henüz yeterince bedel ödemediği görüşünü yineledi. ABD Başkanı, İran’ın sunduğu planın kendi standartlarına göre oldukça yetersiz olduğunu ima etti.

Netanyahu için af ısrarı

İran meselesinin yanı sıra İsrail siyasetine dair dikkat çeken açıklamalarda bulunan Trump, yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan Binyamin Netanyahu’ya destek verdi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a seslenen Trump, Netanyahu’nun bir savaş dönemi lideri olduğunu savunarak, "Bibi'yi affedin. Ben ve o olmasaydık İsrail bugün var olamazdı" ifadelerini kullandı.

Tahran’ın teklif stratejisi

İran cephesinde ise teklifin içeriğine dair farklı bir ton hakim. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, sundukları 14 maddelik planın nükleer müzakerelerle bir ilgisi olmadığını, temel amaçlarının yalnızca bölgesel savaşı sona erdirmek olduğunu belirtti. Bekayi, halihazırda nükleer bir başlıkta herhangi bir görüşme yürütmediklerini de sözlerine ekledi.