Yeni Birlik Gazetesi Politika Türkiye’den küresel barış için diplomasi çağrısı

Türkiye’den küresel barış için diplomasi çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü takdim etti. Erdoğan, Türkiye’nin bölgesel krizlerde barış için yoğun diplomasi yürüttüğünü vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Atatürk Uluslararası Barış Ödülü takdim ettiği törende Türkiye’nin uluslararası barış için yürüttüğü diplomasi çalışmalarına dikkat çekti. Erdoğan, özellikle Orta Doğu’daki gerilim ve bölgesel krizler karşısında Türkiye’nin yoğun diplomatik girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dış politikasının temelinde “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesinin bulunduğunu vurgulayarak, bölgesel ve küresel krizlerin çözümü için aktif diplomasi yürüttüklerini ifade etti. Erdoğan, İran merkezli şiddet sarmalının büyümemesi için yoğun diplomasi trafiği yürütüldüğünü belirterek, Türkiye’nin barış ve istikrar için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

reklam

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin uluslararası barış, insani yardım ve mültecilere yönelik politikalarına dikkat çekerek Türkiye’nin küresel barış çabalarındaki rolünü övdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Antonio Guterres’e Atatürk Uluslararası Barış Ödülü verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü takdim etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Erdoğan, Guterres’in uluslararası diplomasi, mülteci hakları ve küresel barış konularında yürüttüğü çalışmalara dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Barış ve güvenliğin tesisi için sessiz çoğunluğun sesi olan değerli dostuma Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterres’in görev süresi boyunca barış, diyalog ve küresel refah konularında önemli girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Türkiye barış için diplomasi yürütüyor mesajı

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kriz bölgelerinde barışın sağlanması için yoğun diplomasi yürüttüğünü ifade etti.

Erdoğan şu mesajı verdi:

“Bölgemizin bir ateş çemberine döndüğü bu zor günlerde İran merkezli şiddet sarmalının daha fazla büyümemesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz.”

Türkiye’nin dış politika anlayışının temelinde barışın korunması ve insani krizlerin önlenmesi olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası diplomasi alanındaki rolünün giderek arttığını söyledi.

“Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesi dış politikanın merkezinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dış politikasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesinin temel bir rehber olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in kurucu değerlerini güçlü şekilde desteklediğini belirten Erdoğan, küresel barışın sağlanması için aktif rol üstlendiklerini söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin birçok bölgede insani krizlerin çözümü için çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Nerede bir yangın varsa söndürmek için su taşıyoruz. Nerede dram ve gözyaşı varsa onu dindirmek için çalışıyoruz.”

Karadeniz tahıl girişimi ve diplomasi örneği

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Türkiye ile Birleşmiş Milletler arasında yürütülen önemli diplomasi çalışmalarına da değindi.

Bu kapsamda Karadeniz Tahıl Koridoru girişimi, Türkiye’nin uluslararası diplomasi alanındaki en önemli başarılarından biri olarak gösterildi.

Erdoğan, bu girişimin küresel gıda krizinin önlenmesinde önemli rol oynadığını belirterek Türkiye ile BM arasındaki iş birliğinin devam edeceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres Türkiye’nin rolünü vurguladı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin küresel barış ve insani yardım çalışmalarındaki rolüne dikkat çekti.

Guterres, Türkiye’nin milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaparak uluslararası toplum için önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyledi.

Türkiye’nin mülteci politikaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye kapılarını milyonlarca insana açtı ve güvenlik arayan insanların korunması konusunda önemli bir rol üstlendi.”

Guterres ayrıca Türkiye’nin Gazze’de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması konusunda yürüttüğü arabuluculuk girişimlerini de takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Uluslararası barış için Türkiye-BM iş birliği

Törende yapılan konuşmalar, Türkiye ile Birleşmiş Milletler arasındaki iş birliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Türkiye’nin:

insani yardım faaliyetleri

diplomasi girişimleri

barış arabuluculuğu

küresel krizlere çözüm arayışları

gibi alanlarda aktif rol oynadığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin barışın tesis edilmesi ve uluslararası istikrarın sağlanması için çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.