İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Bir mülakatla bütün emekler boşa çıktı!

Bir mülakatla bütün emekler boşa çıktı!

Sağlık Bakanlığı Görevden Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı sonrası yapılan mülakatlar çok sayıda kişinin mağduriyet yaşamasına neden oldu. Yazılı sınavdan 80'in üzerinde puan alan çok sayıda sağlıkçı, mülakatta branşlarıyla alakasız sorulara maruz kalarak düşük puanlar aldıklarını ve safdışı bırakıldıklarını söyledi.

Türkiye'de birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da sınav ve mülakatla yapılan atamalar, tartışmaları beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı Görevden Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda 80'in üzerinde puan alan çok sayıda kişi, girdikleri mülakatta düşük puanlar alarak elendiklerini söyledi. Mülakatlarda branşlarının dışında sorulara maruz kaldıklarını ve haksızlığa uğradıklarını belirten sağlık çalışanlarının bu iddialarına Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken'den de destek geldi. Çok sayıda insanın emeklerinin heba olduğunu anlatan Akarken, “Unvan değişikliği sınavında yazılı sonuçlarını yok sayarak mülakat yapmak ve puanları düşürmek emeği hiçe saymaktır. Bu sınava ülke genelinde çok sayıda memur dâhil olmuş ve birçoğu da bu şekilde mağdur edilmiştir. Bazı branşlarda yüksek puanlarla bile maalesef insanlar hak ettikleri yerlere yerleşememişlerdir. Üstelik çok sayıda personele ihtiyaç varken. Bu çok vahim bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı ses versin

Yaşanan mağduriyetlere karşılık Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın devreye girmesi gerektiğini de belirten Akarken, “Şimdi görüyoruz ki bu mülakatlar sonucu bazı branşlarda 65 ortalamalarla bazı insanların ataması yapılırken, bazı branşlarda ise kimi insanlar 80-90 puan alıp yedekte kalmıştır.
Sınava girenler içerisinde engelli arkadaşlarımızda bulunmakta ve sorunlarının çözümü noktasında yetkililerden bir açıklama ve müjde beklemektedirler. SAHİM-SEN olarak, Sağlık Bakanlığımızın bu hassas konuya sessiz kalmayarak çözüm üretmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.


özlem tekin akarken



Mülakat safsatası iyi niyetli olamaz

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yapan Tüm Sağlıkta Çalışanlar Derneği (TÜSÇAD) Başkanı Metin Altundal ise, insanların yazılı sınavda aldıkları puanın hiçe sayılarak mülakata göre değerlendirilmesinin büyük bir safsata olduğunu ve iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını savundu. Altundal, “Yazılı sınavda 80 puan ve üzeri alanların, yıllardan beri başımıza bela olan ve nelere sebebiyet verdiğini çok iyi bildiğimiz mülakat safsatası ile puanlar düşürülmüş ve kimsenin sırrına eremediği sıralama oluşmuştur. Yazılı sonuçlar baz alınarak yapılması gereken ünvan değişikliği yapılmamış ve branşlarıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan sorularla mülakatta puanlar düşürülmüş onca verilen emekler heba edilmiştir. Yazılıdan tam bir yıl sonra yapılan mülakata pandemi döneminde tüm sıkıntılara rağmen hazırlanan tıbbi sekreterlik bölümü, tıbbi laboratuvar bölümü gibi bölümleri bitirenlerin girmiş oldukları bu sınavda ek yerleştirme yapılmalı ve en azından 70 puanın üstünü alanlara değişiklik hakkı tanınmalıdır” ifadelerini kullandı.

metin altundal

Emek hırsızlığı yapılmıştır

Mülakat yöntemiyle büyük bir emek hırsızlığı yapıldığını anlatan TÜSÇAD Başkanı Metin Altundal şu açıklamaları yaptı; “Mülakat; iyi niyetle yapılan işlerin çözüm aracı değildir. Unvan değişikliği sınavında yazılı sonuçlarını yok sayarak mülakat yapmak ve puanları düşürmek emek hırsızlığının ta kendisidir. Bu sınava ülke genelinde çok sayıda memur dâhil olmuş ve birçoğu da bu şekilde mağdur edilmiştir. Sınava girenler içerisinde engelli arkadaşlarımızda bulunmakta ve sorunlarının çözümü noktasında yetkililerden bir açıklama ve müjde beklemektedirler. Tıbbi sekreterlik bölümünde 80 puanın üzerinde bir puan almış birine mülakatta “Doğrusal ve Düzlemsel nedir?’’ gibi bir soru sorulması, sıralamada senin önüne birileri geçmeli demenin başka bir yoludur. Bu şekilde mağduriyetlerin yaşandığı unvan değişikliği sınavında 2008 yılında yapıldığı gibi ek yerleştirme yapılması beklentimiz üst düzeydedir. Bakanlığımızın bu hassas konuya sessiz kalmayarak çözüm üreteceğine olan inancımız sonsuzdur.”

ANIL BODUÇ