Yapay zeka ve robotik teknolojilerindeki gelişmeler, sağlık alanında da ezber bozacak bir dönüşümün kapılarını aralıyor. Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarla bu dönüşümün hızına dikkat çekti. Musk’a göre, insansı robotlar sadece sağlık hizmetlerine erişimi artırmakla kalmayacak, yakın gelecekte doktorların yerini bile alabilecek.

BU YIL PİYASAYA SÜRÜLECEK
Musk, Tesla tarafından geliştirilen insansı robot Optimus’un, “3 yıl içinde dünyanın en iyi cerrahlarından daha yetkin” olacağını öne sürdü. 2022 yılında ilk kez tanıtılan Optimus’un 2026 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.
YAPAY ZEKALI DOKTOR ROBOTLAR
Ünlü milyarder, tıp alanındaki bilgi birikiminin sürekli değiştiğini ve iyi bir doktor olmanın yıllar süren zorlu bir süreç gerektirdiğini belirterek, gençlerin teknolojiye yönelmesi gerektiğini savundu. Musk’a göre, sağlık alanında yaşanan insan kaynağı sıkıntısı, yapay zekâ destekli robotlar sayesinde aşılabilir.
Ancak uzmanlar, Musk’ın bu çıkışına temkinli yaklaşıyor. Independent gazetesine konuşan sağlık politikası uzmanları, büyük cerrahi operasyonlarda robotların doktorların yerini almasının “kısa vadede mümkün olmadığını” ifade ederek, Musk’ın açıklamalarını "fazla iyimser" bulduklarını belirtiyor.