Mersin’de, ‘Herkes için hareketlilik, nesiller arası adalet’ temasıyla düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası’nın açılışı yapıldı. Program, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile eşi Meral Seçer’in katılımıyla Babil Su Sporları Merkezi önünde gerçekleştirildi. Açılışta, sürdürülebilir ulaşım, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, erişilebilir kent ve çevreci ulaşım yatırımları gibi konular öne çıktı.
Önemli Konuşmalar ve Hedefler
Başkan Vahap Seçer, Mersin’de Avrupa Hareketlilik Haftasının başlamasıyla ilgili duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu yılki temaların önemine dikkat çekti. Çocuklardan yaş almış bireylere kadar herkesin kent yaşamına eşit şekilde katılabilmesi için çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü belirtti. Seçer, ulaşımı yalnızca altyapı çalışması olarak değerlendirmediklerini, bunun sosyal hayatın da önemli bir unsuru olduğunu vurguladı.
Bisiklet Yolları ve Sürdürülebilir Ulaşım
Vahap Seçer, Mersin’in Ulaşım Master Planı kapsamında tasarlanan 277 kilometrelik bisiklet yolunun 153 kilometresinin tamamlandığını açıkladı. Bisiklet kullanımının artırılması çağrısında bulunan Seçer, bu ulaşım şeklinin hem şehir içindeki hareketlilik hem de sağlık açısından kritik olduğunu ifade etti. Ayrıca, Mersin’i ulusal ve uluslararası bisiklet rotalarının önemli bir noktası haline getirmek için EuroVelo’ya katılım çalışmalarının sürdüğünü de ekledi.
Toplu taşıma sisteminin çevreci yatırımlarla desteklendiğini belirten Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs filosunun 430 araca ulaştığını, bunlardan 205’inin CNG yakıtlı olduğunu söyledi. Ayrıca, AB Türkiye Delegasyonu tarafından hibe edilen 18 elektrikli otobüsün de hizmette olduğunu aktardı.
Maria Luisa Wyganowski, AB Türkiye Delegasyonu Finansal İş Birliği Bölüm Başkanı, hareketliliğin hayata katılma özgürlüğü olduğunu ve bu özgürlüğün herkes için eşit olmadığını vurguladı. Mersin’in daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent oluşturma çabalarının, diğer belediyelere de örnek olabileceğini ifade etti.
Avrupa Hareketlilik Haftası, 16-22 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle devam edecek. Program kapsamında açık hava spor etkinlikleri, güvenli ulaşım eğitimleri, bisiklet sürüş ve bakım atölyeleri, su sporları ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirilecek.

MERSİN’DE, 'HERKES İÇİN HAREKETLİLİK, NESİLLER ARASI ADALET' TEMASIYLA DÜZENLENEN AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.