Shakhtar Donetsk kulübünün sahibi ve başkanı olan Rinat Ahmetov’un desteğinin yanı sıra, farklı şirketlerin de Heraskevych’e maddi katkı sağladığı bildirildi. Olimpiyatlardan ihraç edilen sporcuya yapılan toplam bağış miktarının yaklaşık 60 bin euro olduğu aktarıldı. Böylece Heraskevych’e sağlanan toplam desteğin yaklaşık 260 bin euroya ulaştığı kaydedildi.
IOC Kararı ve Tepkiler
IOC’nin Heraskevych hakkındaki kararı Ukrayna kamuoyunda eleştirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyi de kararı eleştiren isimler arasında yer aldı. Ancak sporcunun ihracı, Spor Tahkim Mahkemesi tarafından da onaylandı.
Heraskevych’in kaskında savaşta hayatını kaybeden 20 Ukraynalı sporcunun görsellerinin yer aldığı belirtildi. IOC, söz konusu kaskla yarışmasına izin vermedi ve sporcu organizasyondan men edildi.
Heraskevych’ten Açıklama
Vladyslav Heraskevych, ihracın ardından yaptığı açıklamada herhangi bir kuralı ihlal ettiğine inanmadığını belirtti. Sporcu, benzer uygulamaların diğer sporcular için kabul edildiğini savundu.
Heraskevych, “Hâlâ herhangi bir kuralı ihlal ettiğime inanmıyorum ve bu kaskla yarışma hakkım olduğunu düşünüyorum. Bu Olimpiyat Oyunları sırasında önceki günlerde benzer şeyler yapan diğer sporculara izin verildi.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında, bir kayakçının hayatını kaybeden takım arkadaşı için mesajla yarışmasına izin verildiğini belirten sporcu, kendilerine neden izin verilmediğine dair açıklama almadığını dile getirdi. Kaskın siyasi bir bağlam taşımadığını ifade eden Heraskevych, yarışma sırasında kullanma hakkı olduğunu düşündüğünü kaydetti.