Yapay zeka modellerinin eğitilmesi ve çalıştırılması için gereken yüksek bant genişlikli bellekler (HBM), üretim kapasitesinin büyük bir kısmını işgal ediyor. Bu durum, standart bilgisayar ve akıllı telefonlarda kullanılan bellek türlerini de vurdu:
NAND Çipleri: Eylül 2025’ten bu yana sözleşme fiyatlarında %600’lük bir artış kaydedildi.
DRAM Çipleri: Fiyatlar yaklaşık %400 oranında yükseldi.
2030 Vizyonu: Kriz Beklenenden Uzun Sürecek
Sektör analistleri, bellek üretim tesislerinin (Fab) kapasite artırım hızının, YZ’nin talep artış hızına yetişemediğini vurguluyor. Yeni fabrikaların kurulmasının yıllar alması nedeniyle, arz-talep dengesizliğinin 2030 yılına hatta daha sonrasına kadar devam etmesi bekleniyor. Bu durum, teknolojinin sadece "güçlü ve zengin" şirketlerin tekelinde kalması riskini de beraberinde getiriyor.
Üreticiler Bayram Ediyor, Tüketici Kan Ağlıyor
Krizin kazananları ve kaybedenleri netleşmeye başladı:
Kazananlar: Dünyanın en büyük bellek üreticileri olan Samsung ve SK Hynix, talep patlaması sayesinde rekor kârlar açıklıyor.
Kaybedenler: Bellek maliyetleri artan cihaz üreticileri (telefon, laptop, tablet markaları) ve bu maliyetlerin doğrudan yansıtıldığı son tüketiciler.
Tüketici Alışkanlıkları Değişiyor
Yüksek fiyatlar nedeniyle tüketiciler artık her yıl telefon veya bilgisayar değiştirmekten vazgeçiyor. "Ürün yükseltme döngüleri" (cihazı yenileme süresi) ciddi oranda uzarken, ikinci el ve yenilenmiş ürün pazarına olan ilgi rekor seviyeye ulaştı.
BELLEK PİYASASINDA SON DURUM (2025-2030 ÖNGÖRÜSÜ)
| Parametre | Artış Oranı (2025'ten bu yana) | Beklenen Bitiş Tarihi |
|---|---|---|
| NAND Sözleşme Fiyatı | %600 | 2030+ |
| DRAM Sözleşme Fiyatı | %400 | 2030 |
| Üretici Kârları | Rekor Seviye | Belirsiz |
| Cihaz Yenileme Süresi | Uzuyor | Sürekli |