Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Videolar Dünya Pakistan’dan Sınır Hamlesi: Çin Yapımı SH-15 Obüsler Sahada!

Pakistan’dan Sınır Hamlesi: Çin Yapımı SH-15 Obüsler Sahada!

Pakistan, Çin yapımı SH-15 obüslerini Hindistan sınırına konuşlandırarak gerilimi artırdı. Her iki taraf arasında artan askeri hareketlilik ve karşılıklı saldırılar, uluslararası toplumda endişe yaratıyor. Diplomatik çözüm çağrıları sürerken, bölgedeki çatışma riski yükseliyor.

Çin Silahlarıyla Gerilim Tırmanıyor: SH-15’ler Sınırda

Pakistan ve Hindistan arasında Keşmir bölgesinde tırmanan gerilim, sınır hattında askeri hareketliliği artırdı. Pakistan Ordusu, Çin yapımı SH-15 155 mm kundağı motorlu obüslerini Hindistan sınırına 80 kilometre mesafedeki bölgelerde konuşlandırarak dikkat çekici bir adım attı .

SH-15 Obüsleri: Modern Savaşın Yeni Aktörü

SH-15 obüsleri, 155 mm/52 kalibre topa sahip, yüksek mobilite ve ateş gücü sunan modern bir topçu sistemidir. Çin'in Norinco firması tarafından üretilen bu sistem, 53 kilometreye kadar menzile ulaşabilen roket destekli mühimmat kullanabiliyor. Yarı otomatik yükleme sistemi ve entegre ateş kontrol teknolojisi sayesinde, dakikada 4 ila 6 atış yapabiliyor .

Pakistan, 2019 yılında 236 adet SH-15 obüsü siparişi vererek topçu modernizasyonunda önemli bir adım atmıştı. Bu sistemler, NATO standardı mühimmatlarla uyumlu olup, yüksek hassasiyetli atış kabiliyeti sunuyor.

Sınırda Artan Gerilim ve Askeri Hareketlilik

Son günlerde, Pakistan ve Hindistan arasındaki sınır hattında karşılıklı topçu atışları ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları yaşanıyor. Hindistan ordusu, Pakistan'ın Kontrol Hattı boyunca çok sayıda saldırı düzenlediğini açıklarken, Pakistan tarafı bu iddiaları reddediyor .

Pakistan ordusu, Hindistan'a ait 5 savaş uçağını ve 25 Harop İHA'sını düşürdüğünü iddia etti . Hindistan ise bu iddiaları doğrulamadı. Her iki taraf da sınır bölgelerinde askeri varlıklarını artırarak olası bir çatışmaya hazırlık yapıyor.

Uluslararası Toplumdan İtidal Çağrısı

İki nükleer güç arasında artan gerilim, uluslararası toplumda endişe yaratıyor. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar, taraflara itidal çağrısında bulunarak, diplomatik yollarla çözüm arayışına girilmesini öneriyor.

Pakistan'ın SH-15 obüslerini sınır hattına konuşlandırması, bölgedeki askeri dengeleri değiştirebilecek bir hamle olarak değerlendiriliyor. Bu gelişmeler, Keşmir bölgesindeki uzun süredir devam eden anlaşmazlığın yeniden sıcak çatışmalara dönüşme riskini artırıyor.

Tarafların, askeri eylemler yerine diplomatik çözümlere yönelmesi, bölgedeki barış ve istikrar için hayati önem taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *