İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Videolar Politika Erdoğan ile Ahmed Şara arasında sürpriz görüşme: Türkevi’nde dikkat çeken temas

Erdoğan ile Ahmed Şara arasında sürpriz görüşme: Türkevi’nde dikkat çeken temas

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 80. Genel Kurulu kapsamında New York’ta Ahmed Şara ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

MUHABİR: Bülent Çolakoğlu

BM 80. Genel Kurulu'nda diplomasi trafiği hız kesmeden devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 80. Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğu New York’ta, uluslararası diplomasi arenasında önemli temaslarda bulunmaya devam ediyor. Türkevi'nde yürütülen yoğun görüşme trafiğinin en dikkat çeken anlarından biri, Erdoğan’ın Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile gerçekleştirdiği özel görüşme oldu.

Birleşmiş Milletler kürsüsünden yaptığı sert çıkışlarla Gazze’deki insanlık dramına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca sözleriyle değil, gösterdiği fotoğraflarla da dünya kamuoyunun vicdanını harekete geçirmeyi hedefledi. Kadınların boş tencerelerle sıraya girdiği kareleri ve açlıktan ölen bebeklerin fotoğraflarını kürsüden gösteren Erdoğan, uluslararası topluma çağrıda bulundu: “Bu çocuklar birer sayı değil, her biri birer can.”

Gazze vurgusu, Şara görüşmesine nasıl yansıdı?

Erdoğan’ın BM kürsüsünde yaptığı duygusal konuşmanın ardından gerçekleşen Ahmed Şara ile görüşme, bölgesel dengeler açısından kritik bir adım olarak değerlendirildi. Görüşmenin perde arkasında ise yalnızca diplomatik protokol değil, aynı zamanda Orta Doğu’nun yeniden şekillenmesiyle ilgili stratejik mesajlar da yer aldı.

Suriye’nin mevcut siyasi pozisyonu, Türkiye ile olası normalleşme süreci ve Gazze konusunda ortak duyarlılık gibi başlıkların gündeme geldiği görüşmede, iki liderin diyaloğu sürdürme konusunda karşılıklı irade beyanındabulundukları öğrenildi. Erdoğan’ın Türk dış politikasındaki çok yönlü stratejisi, Ahmed Şara görüşmesi ile yeni bir evreye geçmiş oldu.

ABD'de yatırımcılarla buluştu, Filistin için sesini yükseltti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki programı yalnızca ikili görüşmelerle sınırlı kalmadı. Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda uluslararası yatırımcılarla bir araya gelen Erdoğan, ekonomik iş birliği mesajları verdi. Aynı gün içerisinde “Filistin Meselesine Çözüm ve İki Devletli Yapının Tesisi” konulu konferansta yaptığı konuşmada ise İsrail’in Filistin’de uyguladığı şiddeti en sert şekilde eleştirdi.

BM Genel Kurulu'na katılan diğer dünya liderlerine Gazze'de yaşanan acıları gözler önüne seren Erdoğan, İsrail'in her saat başı bir çocuğu öldürdüğünü vurguladı. “Dünyanın gözü önünde bir millet yok ediliyor” diyerek küresel vicdanı harekete geçirmeye çağırdı.

bölgesel normalleşme sürecine dair yeni ipuçları

Erdoğan-Şara görüşmesi, yalnızca ikili ilişkiler açısından değil, bölgesel normalleşme süreci açısından da sinyaller taşıyor. Türkiye ile Suriye arasında uzun süredir kopuk olan diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, bölgesel barış için önemli bir adım olarak görülüyor. Görüşme sonrasında yapılan değerlendirmelerde, tarafların “ilişkilerin normalleşmesine yönelik zemin arayışında olduğu” belirtildi.

Bu temas, sadece Türkiye-Suriye hattında değil, Ortadoğu’da yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlandı. Özellikle İran, Rusya ve Körfez ülkelerinin de yakından takip ettiği bu gelişme, bölgedeki siyasi satrançta yeni hamlelerin habercisi olabilir.