Antalya’nın Manavgat ilçesinde son iki günde etkili olan kuvvetli sağanak yağış, 300 dönümü pamuk, 50 dönümü kabak olmak üzere toplam 400 dönümlük tarım arazisini sular altında bıraktı; afetin bölge çiftçisine maliyetinin 10 milyon liranın üzerinde olduğu tespit edildi. Metrekareye 60 kilogramın üzerinde yağış alan kırsal mahallelerde pamuk lifleri çamurla kaplanırken, hasat makinelerinin arazilere giriş yapamaması hasarın boyutunu katladı.
Denizkent, Denizyaka, Bereket ve Perakende mahallelerinde yoğunlaşan su baskınlarının ardından Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü teknik ekipleri ve ziraat mühendisleri, arazilere traktörlerle ulaşarak hasar tespit çalışmalarına başladı. Sahada incelemelerde bulunan Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, önceki yağışların ardından kuruma evresine geçen tarlaların son sağanakla tamamen bataklığa döndüğünü, yüksek taban suyu nedeniyle ağır hasat makinelerinin arazilere girmesinin teknik olarak imkânsız hale geldiğini aktardı.
10 milyon TL’lik zarar var
Tarımsal üretimde pamuk hasadı takvimi, en ufak meteorolojik sapmaya karşı son derece hassastır; açılmış koza yağmur suyuna temas ettiğinde lif yapısı bozulur, çamurla temas eden ürün kalitesini yitirerek sanayi değerini neredeyse tamamen kaybeder. Aylar süren gübreleme, sulama ve çapa emeğinin tam hasat eşiğinde toprak altında balçığa dönüşmesi, çiftçi için yalnızca parasal bir kayıp değil, gelecek sezonun tohum ve mazot sermayesinin de tarlada rehin kalması anlamına gelir. Ziraat Odası verilerine göre yalnızca Perakende mevkiindeki 300 dönüm alanda yaklaşık 120 ton kütlü pamuk arazide kalarak çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Söz konusu yağışlar, bölgede örtü altı ve açık alanda sürdürülen sebze üretimini de doğrudan vurdu. Pamuk parselleriyle sınır komşusu olan arazilerde yer alan kabak ekili alanlar da drenaj kanallarının taşması sonucu su baskınına uğradı. Günlük periyotlarla toplanması gereken hassas ürünlerin su altında kalması, sezon sonuna kadar devam etmesi planlanan tedarik zincirini tamamen kesti.

Perakende Mahallesi Muhtarı Emin Güzel, ilk yağış sonrası ürünün kurumasını beklediklerini ancak hasat makinesinin tarlaya girdiği anda ikinci sağanağın patlak verdiğini belirtti. Güzel, 300 dönümdeki 120 ton pamuğun piyasa değerinin 6 milyon lira dolayında olduğunu vurgularken; yan parseldeki 50 dönümlük kabak arazisinden her gün toplanan ortalama 6 ton ürünün de heba olduğunu kaydetti. Kilogramı 35 liradan işlem gören kabakta 20 Kasım tarihine kadar devam etmesi beklenen hasadın durmasıyla, bu kalemdeki zararın tek başına 3,5 milyon liranın üzerine çıktığı bildirildi.