İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Videolar Yerel Haberler Mardin’deki kritik buluşmanın sır perdesi aralandı! DİKA'nın büyük hamlesi...

Mardin’deki kritik buluşmanın sır perdesi aralandı! DİKA'nın büyük hamlesi...

Bölgenin kalkınma hedeflerini yeniden şekillendiren milyarlarca liralık yatırım süreci dikkatleri DİKA’nın Midyat’taki kritik toplantısına çeviriyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) bölgesindeki illerde toplam yatırım büyüklüğü 4,8 milyar lira olan 15 proje için başvuru yapıldı. 


Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) 2025 yılı beşinci Yönetim Kurulu Toplantısı, Mardin’in Midyat ilçesinde gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, Dicle Kalkınma Ajansı’nın bölgesel kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli projelere imza attığını belirterek, "Dicle Kalkınma Ajansının 2025 yılındaki beşinci Yönetim Kurulu toplantısı Mardin ilimizde gerçekleştirilmektedir. Yönetim kurulu üyelerimizle birlikte program kapsamında ajans tarafından yürütülen analiz, planlama çalışmaları ve destekleme faaliyetleri ile yerel kalkınma hamlesine ilişkin değerlendirmeler yapılacaktır" dedi. yerel-kalkinma-hamlesi-programina-mardin-batman-siirt-ve-sirnaktan-48-milyar-liralik-15-yatirim-icin-basvuru
 

Yatırımlar ve Güdümlü Projelerde Son Durum

DİKA tarafından 2025 yılında Batman’da yürütülen bir güdümlü projenin tamamlandığını belirten Akkoyun, Siirt ve Şırnak illerinde yürütülmesi planlanan iki güdümlü proje için ise Bakanlık onayının beklendiğini ifade etti. Akkoyun, "Bakanlık programları kapsamında 2025 yılında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Bakanlığa iletilen 12 proje içerisinden 9 proje, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında ise 1 proje destek almaya hak kazanmıştır. Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında ise Mardin ilinde 2, Şırnak ilinde 1 üretim tesisinin yapımı tamamlanmıştır" dedi. 

Uluslararası Projeler: SEECO ve SO GREEN

Uluslararası projelere de değinen Akkoyun, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücüsü olduğu Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsamında 5 geçim kaynağı tesisinin 2025 yılında tamamlanarak faaliyete geçtiğini kaydetti. Yeşil dönüşüm odaklı SO GREEN Projesi hakkında bilgi veren Akkoyun, "SO GREEN Projesi kapsamında bölgede mevcut durumda kurulu işletmelere yönelik 28 milyon lira büyüklüğünde hızlandırma programı için Bakanlık onayı alınmıştır. SO GREEN Hızlandırma Programı’nı bugün itibarıyla ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı. yerel-kalkinma-hamlesi-programina-mardin-batman-siirt-ve-sirnaktan-48-milyar-liralik-15-yatirim-icin-basvuru

Yeni Teşvik Sistemi ve Yerel Kalkınma Hamlesi Başvuruları

Yeni teşvik sistemi kapsamında ajansın desteklenecek sektörlerin belirlenmesi sürecine aktif olarak katıldığını aktaran Akkoyun, şunları kaydetti: 
"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilen yeni teşvik sistemi kapsamında ajansımız yönetim kurulunun da desteklenecek sektörleri ve yatırımcıları belirleme süreçlerine dahil olduğu Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın 2025 yılı başvuru dönemi sonuçlanmıştır. Bölgemiz illerinden yerel kalkınma hamlesi için toplam yatırım büyüklüğü 4,8 milyar lira olan 15 başvuru yapılmıştır. Projelere ön onay verilmiş olup, yatırım fizibilitelerinin sunulması beklenmektedir." 

2026 Yılı İçin Yatırım Konuları Belirleniyor

Akkoyun, yerel kalkınma hamlesinin 2026 yılı uygulaması kapsamında bölgede bulunan dört il için dörder yatırım konusunun belirlenmesi sürecinin DİKA koordinasyonunda başlatıldığını belirtti. Akkoyun, "Bölgemizdeki tüm ticaret ve sanayi odaları, organize sanayi bölge müdürlükleri, üniversiteler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından teklif toplanmaktadır. Yatırım konuları yönetim kurulumuz tarafından belirlenerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teklif edilecektir" ifadelerini kullandı. 

yerel-kalkinma-hamlesi-programina-mardin-batman-siirt-ve-sirnaktan-48-milyar-liralik-15-yatirim-icin-basvuru
DİKA Başkanlığında Görev Değişimi

Toplantı sonunda Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, DİKA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Siirt Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya’ya devretti. Akkoyun, "Yeni dönemde görevi devralacak Valimiz Sayın Kızılkaya’ya başarılar diliyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını, DİKA çatısı altında yürütülen çalışmaların başta Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerimiz olmak üzere bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum" dedi. 
Estel Han Kent Meydanı’nda düzenlenen toplantıya Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, Batman Valisi Ekrem Canalp, Siirt Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, Şırnak Valisi Birol Ekici ile DİKA Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.