Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Amik Ovası’nda kabus dolu dakikalar: Hasada günler kala kayısı bahçeleri yerle bir oldu

Amik Ovası’nda kabus dolu dakikalar: Hasada günler kala kayısı bahçeleri yerle bir oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından Hatay’da cuma gününden itibaren etkisini gösteren sağanak yağış, hafta sonu yerini şiddetli dolu yağışına bıraktı.

Hatay'da aniden bastıran ve fındık büyüklüğüne ulaşan dolu yağışı, bölgedeki tarım arazilerini savaş alanına çevirdi; üreticiler ürünlerinin büyük bölümünü kaybederek büyük şok yaşadı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından Hatay’da cuma gününden itibaren etkisini gösteren sağanak yağış, hafta sonu yerini şiddetli dolu yağışına bıraktı. Özellikle Antakya’nın Demirköprü, Madenboyu, Apaydın, Avsuyu ve Bohşin mahallelerinde etkili olan yağış, kısa sürede çevreyi beyaza bürürken tarım arazilerinde ciddi tahribata yol açtı.

Emekler dakikalar içinde yok oldu

Hasat dönemine hazırlanan üreticiler, yaklaşık 20 dakika süren şiddetli dolu yağışıyla büyük bir hüsran yaşadı. Kayısı bahçesinde büyük zarar gören çiftçi Adnan Abay, bu yıl benzeri görülmemiş bir felaketle karşılaştıklarını belirtti. Abay, "Saat 15.00 sularında başlayan şiddetli yağmur yerini aniden fındık büyüklüğünde doluya bıraktı. Meyvelerimiz delindi, çoğu yere döküldü. İlk doluda yüzde 10-20 civarında olan kaybımız, bu sefer yüzde 100’e varan bir zarara dönüştü" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı

Bölge sakinleri, dolu yağışının şiddetinin sadece tarlaları değil, ev ve iş yerlerini de tehdit ettiğini dile getirdi. Yağış anında büyük panik yaşayan Ali Altuntaş, "Yağmurun ardından taş gibi dolu taneleri düşmeye başladı. Marketin çatısına vuran dolu sesinden yapının yıkılacağını sandık. Korkumuzdan kapıları kilitledik. Sadece kayısı bahçeleri değil, incir ağaçlarımızdan geriye yaprak bile kalmadı" diyerek yaşadıkları dehşeti anlattı.

Doğa olayının ardından bölgedeki üreticiler, seralarda ve meyve bahçelerinde oluşan hasarın boyutlarını belirlemek için çalışmalarına devam ederken, yaşanan kayıp çiftçinin bu yılki tüm umutlarını da beraberinde götürdü.