Ankara’da baraj doluluk oranlarına ilişkin güncel veriler açıklandı. ASKİ tarafından paylaşılan son rakamlar, başkentte su durumunun geçen yıla kıyasla sınırlı bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Özellikle aktif kullanılabilir su miktarındaki yükseliş dikkat çekerken, şehre verilen su miktarındaki artış ise tüketim baskısını gözler önüne seriyor. Peki Ankara’da baraj doluluk oranı ne durumda, su kaynakları yeterli mi?
Ankara baraj doluluk oranı yüzde kaç oldu, toplam su miktarı ne kadar?
2026 yılı verilerine göre Ankara’daki barajların toplam doluluk oranı %30,27 olarak ölçüldü. Bu oran, 2025 yılında aynı tarihte kaydedilen %29,14 seviyesine göre sınırlı bir artışa işaret ediyor.
Barajların toplam hacmi 1 milyar 454 milyon metreküp olarak hesaplanırken, mevcut su miktarı 440 milyon 264 bin metreküp seviyesine ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu miktar 423 milyon 951 bin metreküp olarak kaydedilmişti.
Bu veriler, Ankara’daki su rezervlerinin artış gösterdiğini ancak halen kritik seviyelere yakın seyrettiğini ortaya koyuyor.
Aktif kullanılabilir su miktarı ne kadar, yüzde kaç seviyesinde?
Toplam doluluk oranının yanı sıra en kritik göstergelerden biri olan aktif kullanılabilir su miktarında da artış yaşandı.
- 2025: 234 milyon 994 bin m³ (%18,04)
- 2026: 288 milyon 557 bin m³ (%22,15)
Aktif doluluk oranının %22,15 seviyesine yükselmesi, kullanılabilir su kaynaklarında belirgin bir toparlanma olduğunu gösteriyor. Ancak uzmanlara göre bu oran hâlâ uzun vadeli su güvenliği için yeterli kabul edilmiyor.
Barajlara gelen su miktarı neden arttı, yağışlar etkili oldu mu?
Verilere göre barajlara gelen su miktarında ciddi bir artış dikkat çekiyor.
- 2025: 327 bin 358 m³
- 2026: 6 milyon 529 bin 559 m³
Bu artışta özellikle son dönemde etkili olan yağışların belirleyici olduğu değerlendiriliyor. Barajlara gelen suyun yükselmesi, doluluk oranlarına olumlu yansırken, sürdürülebilir su yönetimi açısından yağışların devamlılığı büyük önem taşıyor.
Şehre verilen su miktarı ne kadar, tüketim neden arttı?
Ankara’da günlük su tüketimi de artış eğilimini sürdürüyor.
- 2025: 1 milyon 319 bin 588 m³
- 2026: 1 milyon 402 bin 265 m³
Şehre verilen su miktarındaki bu artış, nüfus yoğunluğu ve kullanım alışkanlıklarının etkisini ortaya koyuyor. Özellikle yaz aylarına yaklaşılırken tüketimin daha da artabileceği belirtiliyor.
İvedik, Pursaklar ve Çubuk arıtma tesislerinden sağlanan su miktarları da toplam tüketimin önemli bir kısmını oluşturuyor. İvedik Su Arıtma Tesisi’nden verilen su 1 milyon 293 bin m³ seviyesine ulaşarak sistemin ana yükünü taşımaya devam ediyor.
Ankara’da su krizi riski var mı, mevcut durum neyi gösteriyor?
Mevcut veriler Ankara’da su krizinin kısa vadede kapıda olmadığını ancak riskin tamamen ortadan kalkmadığını gösteriyor. Doluluk oranındaki artış olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de, oranların hâlâ düşük seviyelerde olması dikkat çekiyor.
Uzmanlar, özellikle aktif kullanılabilir su oranının %30 seviyesinin altında kalmasının, uzun vadede su yönetimini zorlaştırabileceğini vurguluyor. Bu nedenle su tasarrufu ve bilinçli tüketim çağrıları önemini koruyor.
Ankara baraj verileri 2025’e göre ne değişti, genel tablo nasıl?
Genel karşılaştırma yapıldığında:
- Toplam doluluk oranı: Artış var
- Aktif su miktarı: Belirgin artış var
- Barajlara gelen su: Keskin yükseliş
- Şehre verilen su: Artış eğiliminde
Bu tablo, Ankara’da su kaynaklarının toparlanma sinyali verdiğini ancak tüketim baskısının da aynı oranda arttığını ortaya koyuyor.