Nisan ayının bitimine sayılı günler kala Ardahan’da etkisini sürdüren yoğun kar yağışı, 2550 rakımlı geçitte hayatı durma noktasına getirdi; biriken karlar trafik levhalarını görünmez kıldı.
Ardahan ile Posof ilçesini birbirine bağlayan stratejik güzergah üzerindeki Ilgar Dağı, mevsim normallerinin çok dışında bir tabloya sahne oluyor. Bahar aylarının yaşanması gereken bu dönemde bölgeyi etkisi altına alan yoğun kar yağışı, sürücülere zor anlar yaşatırken kışın bölgedeki hakimiyetinin henüz sona ermediğini kanıtlıyor.
Doğa ile ulaşımın zorlu mücadelesi
Bölgedeki kar kalınlığı, özellikle yüksek kesimlerde kritik seviyelere ulaştı. Yol kenarlarında biriken karların yüksekliği, trafik uyarı levhalarını tamamen örterek bölgenin çetin iklim koşullarını gözler önüne serdi. Sürücüler, görüş mesafesinin düştüğü ve zeminin kayganlaştığı güzergahta ilerlemekte güçlük çekiyor.
Sürücülerin zorlu sınavı
Güzergahı kullanan vatandaşlardan Ufuk Işık, mevsimsel uyumsuzluğa dikkat çekerek şunları söyledi: "Nisan ayının sonuna gelmemize rağmen kış şartlarını iliklerimize kadar hissediyoruz. Kar yığınları trafik tabelalarının tepesine kadar ulaştı. Şu an yol trafiğe açık olsa da, her an kapanma riskiyle karşı karşıyayız ve sürüş güvenliği ciddi anlamda tehdit altında."
Ekipler teyakkuzda
Bölgede ulaşımın aksamaması adına karayolları ekipleri yoğun bir mesai harcıyor. Kar küreme ve tuzlama araçları, yolun ulaşıma kapanmaması için aralıksız çalışırken, sürücülere bölgeden geçişlerinde dikkatli olmaları ve kış donanımlı araçlarla yola çıkmaları konusunda uyarılarda bulunuluyor.