Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Bodrum’da 5 yıllık susuzluk kabusu bitti: Barajlar taştı, gözler altyapıya çevrildi

Bodrum’da 5 yıllık susuzluk kabusu bitti: Barajlar taştı, gözler altyapıya çevrildi

2026 yılındaki yoğun yağışlar sayesinde barajlardaki doluluk oranları tarihi seviyelere ulaşırken, uzmanlar su miktarındaki bu artışın sevindirici olduğunu ancak altyapı ve kalite denetimlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Muğla’nın turizm gözbebeği Bodrum, uzun süredir devam eden kuraklık krizini geride bıraktı. 2026 yılındaki yoğun yağışlar sayesinde barajlardaki doluluk oranları tarihi seviyelere ulaşırken, uzmanlar su miktarındaki bu artışın sevindirici olduğunu ancak altyapı ve kalite denetimlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Yıllardır süren kuraklık endişesi, 2026 yılındaki bereketli yağışlarla yerini derin bir nefese bıraktı. Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Geyik Barajı tamamen dolarak taşma seviyesine gelirken, Mumcular Barajı da 5 yıl aradan sonra yüzde 91’lik doluluk oranına ulaştı. Toplamda 60 milyon metreküplük su rezervine kavuşan bölge, turizm sezonuna oldukça avantajlı bir giriş yapmaya hazırlanıyor.

Kalite ve sağlık uyarısı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, barajlardaki su miktarının yeterli olmasına rağmen suyun niteliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Yapılan laboratuvar incelemelerinde, Bodrum’daki her üç su numunesinden birinin içilebilir standartların altında kaldığı tespit edildi. Özellikle trihalometaller ve askıda katı maddelerin halk sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Özçelik, suyun sadece miktar olarak değil, kalite bazlı olarak da sürekli denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

İletim hatlarındaki kayıp-kaçak riski

Barajlardaki suyun halka sağlıklı bir şekilde ulaşması için altyapıdaki kronik sorunların çözülmesi şart. Doç. Dr. Özçelik, iletim hatlarında yaşanan patlakların ve kayıp-kaçak oranlarının minimize edilmesi durumunda Bodrum’un bu yazı kesintisiz bir şekilde geçirebileceğini belirtti. Uzmanlar, mevcut su bolluğunun doğru yönetilerek altyapıdaki aksaklıkların giderilmesinin, bölge halkı için kritik bir fırsat olduğunu vurguluyor.

Tarımda bereketli sezon beklentisi

Barajlardaki yüksek doluluk oranları sadece Bodrum merkezini değil, çevre ovaları da canlandırdı. Akgedik ve Derince barajlarının sağladığı su desteğiyle Milas ve Selimiye ovalarında tarımsal üretimin ciddi oranda artması bekleniyor. Binlerce hektarlık tarım arazisinin suya kavuşması, bölge genelinde bu yıl verim rekoru kırılacağına dair umutları artırdı.