Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan dondurucu soğuklar ve kar yağışı nedeniyle 9 Nisan 2026 Perşembe günü için henüz valiliklerden resmi bir il genelinde tatil kararı gelmedi. Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü'nün kuvvetli sağanak ve yüksek kesimlerde kar uyarısı yaptığı Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şırnak gibi illerde eğitim öğretim faaliyetleri şu an için planlandığı şekilde devam ediyor. Ancak olumsuz hava koşullarının şiddetini artırdığı bazı ilçe bazlı bölgelerde valiliklerin değerlendirmeleri sürüyor.
Okullar tatil mi?
Bugün, yani 9 Nisan 2026 tarihinde Türkiye genelinde veya Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerde kapsamlı bir kar tatili kararı açıklanmamıştır. Sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran yağışlar, özellikle taşımalı eğitim yapan köylerde ulaşımı zorlaştırsa da şehir merkezlerindeki okullarda ders zili çaldı. Valiliklerin ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin resmi web siteleri ile sosyal medya hesapları, olası bir ani hava muhalefeti kararı için anlık olarak takip edilmektedir.
Bir gözlemci notu olarak belirtmek gerekirse; Nisan ayında yaşanan bu sert hava geçişleri, özellikle tarım alanlarında zirai don riski oluştururken, şehir merkezlerinde hazırlıksız yakalanan vatandaşlar için ulaşım çilesine dönüşebiliyor. Öğrencilerin heyecanla beklediği tatil haberi, genellikle güvenliği tehdit eden buzlanma riski oluştuğunda sabahın ilk saatlerinde valilikler tarafından duyurulmaktadır. Şu anki tabloda "tedbirli olunması" yönündeki uyarılar ön plandadır.
Meteoroloji'den kritik uyarı: 10 nisan'a kadar sürecek
Yetkililer tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, bu soğuk hava dalgasının 10 Nisan Cuma gecesine kadar bölgeyi terk etmesi beklenmiyor. Özellikle yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde gece sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle oluşacak buzlanma, kar tatili kararlarını tetikleyebilir. Sürücülerin ve yayaların sel, su baskını ve yıldırım riskine karşı en üst düzeyde dikkatli olması gerekiyor.
Sorular
Yarın okullar tatil olur mu?
Hava tahmin raporları yağışın 10 Nisan Cuma günü de devam edeceğini gösteriyor. Ancak tatil kararı kar kalınlığı ve ulaşım güvenliğine göre o günün sabahında veya bir gece öncesinden Valilik kararıyla alınır. Şu an için yarınki duruma dair resmi bir bilgi bulunmamaktadır.
Taşımalı eğitim görenler için özel bir karar var mı?
Bazı yoğun kar yağışı alan ilçelerde, kaymakamlıklar sadece "taşımalı eğitim" kapsamındaki öğrenciler için yerel tatil kararları alabilmektedir. Bu tür spesifik kararlar ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sitelerinden duyurulur.
Nisan ayında kar yağması normal mi?
Nisan ayında "Kırkikindi" yağışları veya geç gelen soğuk hava dalgaları nedeniyle yüksek kesimlerde kar görülmesi nadir de olsa meteorolojik bir gerçektir. Bu durum genellikle kısa süreli olur ancak buzlanma riski nedeniyle eğitimi aksatabilir. [?] (Gelişmeleri anlık takip edip güncelleyeceğiz.)