İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Denetimlerde at ve eşek eti tespit edildi: Hangi iller bu skandalda yer alıyor?

Denetimlerde at ve eşek eti tespit edildi: Hangi iller bu skandalda yer alıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 1 Temmuz 2025 tarihli denetim raporunda, gıda sektöründe yapılan büyük sahtekârlıklar ifşa edildi.

MUHABİR: Sibel Çınar

VATANDAŞA AT VE EŞEK ETİ YEDİRDİLER

Ankara ve Adana’daki bazı işletmelerin dana eti diye at ve eşek eti sattığı tespit edilirken; sucuk, kebap, beyaz peynir, zeytinyağı ve bal gibi temel ürünlerde yapılan hileler kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. 

Bakanlığın “Taklit-Tağşiş Yapılan Gıdalar” başlığı altında yayımladığı listeye göre; özellikle et ürünlerinde ciddi sahtekârlıklar tespit edilerek firmalara gerekli işlemlerde bulunuldu. 

Ankara / Çankaya: Ertaş Market’te satılan Ata Mandıra Kasap markalı sucuğun içinde at ve eşek eti bulundu.

Ankara / Kızılcahamam: Belpınar Gözdağı Yöresel Ürünler tarafından satışa sunulan Tirvana Katukçi markalı sucukta da at ve eşek eti saptandı.

Adana / Seyhan: Nihat Ağaç isimli işletmenin dana eti olarak sattığı ürünlerin analizlerinde at ve eşek eti içerdiği ortaya çıktı.

GIDA SAHTEKÂRLIĞI giderek artıyor 

Denetimlerde sadece et ürünleri değil, diğer gıda maddelerinde de hileli üretimler tespit edildi. 

Bakanlığın yayınladığı raporu göre:

Sucuklarda baş eti,  kebaplarda kalp ve sakatat, beyaz peynirde hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanılarak tüketicinin kandırıldığı ve sağlığının hiçe sayıldığı gözler önüne serildi. 

Bunlara ek olarak da ; 

Zeytinyağları farklı yağ türleriyle karıştırıldığı,

Bal olarak satılan bazı ürünlerde şeker şurubu kullanıldığı da tespit edildi. 

gıdalarda HALK SAĞLIĞI resmen hiçe sayıldı

Bakanlık, bu hilelerin halk sağlığını doğrudan tehdit ettiğini vurguladı. Açıklamada, “Bu ürünlerin tespiti yalnızca kamu otoritelerinin çabalarıyla sınırlı kalmamalı; vatandaşlarımız da bilinçli tüketici olmalı” denildi.

Bakanlıktan DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRECEK vurgusu 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlama kararlılığını sürdürdüğünü ve hileli ürünler ile mücadeleye ara vermeksizin devam edeceğini duyurdu. 

Yetkililer, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesinin ve caydırıcılığın artırılmasının öncelikli hedef olduğunu belirtirken tüketicilerden, şüpheli ürünlerle karşılaşmaları halinde Alo 174 Gıda Hattı ya da mobil uygulama üzerinden ihbarda bulunmaları istendi.