Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açıklanan güncel veriler, Türkiye'nin deniz taşımacılığındaki yükselişini gözler önüne serdi. Nisan ayında limanlarda elleçlenen yük ve konteyner miktarı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye, küresel deniz ticaretindeki stratejik konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün 2026 yılı Nisan ayı verilerini paylaşarak, limanların operasyonel kapasitesinde tarihi bir başarıya imza atıldığını duyurdu.
Nisan ayında toplam 48 milyon 230 bin 930 ton yük ve 1 milyon 179 bin 454 TEU konteyner elleçlenerek, nisan ayları baz alındığında bugüne kadarki en yüksek rakamlar kaydedildi. Konteyner trafiğindeki artış ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,6 seviyesinde gerçekleşti.
Yılın ilk dört ayında istikrarlı büyüme
Sadece nisan ayı değil, yılın genelindeki performans da dikkat çekici. Ocak-Nisan dönemini kapsayan dört aylık süreçte toplam yük elleçleme miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artışla 185,6 milyon tonu aştı. Konteyner tarafında ise yüzde 2,4’lük bir büyüme ile 4,5 milyon TEU barajı geçildi.
İskenderun limanları zirveyi kimseye bırakmadı
Bölgesel bazda yapılan incelemelerde, İskenderun Bölge Liman Başkanlığı 7 milyon tonu aşan işlem hacmiyle listenin ilk sırasında yer aldı. İskenderun’u sırasıyla Kocaeli ve Aliağa limanları takip etti. Bakan Uraloğlu, yurt dışı kaynaklı yük hareketliliğinde ise yüzde 11,1’lik bir artış yaşandığını belirtti.
Lojistik trafiğinde öne çıkan yükler
Nisan ayında taşınan yük cinsleri arasında en dikkat çekici yükseliş demir cevheri ve konsantrelerinde görüldü. İhracat tarafında portland çimento en fazla gönderilen ürün olurken, ithalatta ham petrol, taşkömürü ve hurda demir ilk sıralarda yer aldı.
Deniz yoluyla yapılan dış ticarette ise rotalar netleşti. İhracat yüklerinde İtalya, ABD ve Mısır ilk üç sırada yer alırken, Türkiye limanlarına gelen ithalat yüklerinde Rusya liderliğini korudu. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin deniz ticaretinden aldığı payı artırmak adına yürütülen çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.