Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Dicleli çiftçinin yüzü güldü: Devletten tam destekle binlerce fıstık fidanı

Dicleli çiftçinin yüzü güldü: Devletten tam destekle binlerce fıstık fidanı

14 çiftçiye teslim edilen bin 176 adet fıstık çöğürü, bölge ekonomisine kazandırılacak 42 dekarlık yeni bahçelerin temelini oluşturuyor. Diyarbakır’da tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve sert kabuklu meyveciliği teşvik etmek amacıyla başlatılan çalışmalar meyvelerini veriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje, Diyarbakır’ın Dicle ilçesindeki üreticilere can suyu oldu. 14 çiftçiye teslim edilen bin 176 adet fıstık çöğürü, bölge ekonomisine kazandırılacak 42 dekarlık yeni bahçelerin temelini oluşturuyor.

Diyarbakır’da tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve sert kabuklu meyveciliği teşvik etmek amacıyla başlatılan çalışmalar meyvelerini veriyor. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çatısı altında yürütülen destek programı, Dicleli üreticilerin üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Üreticilere tam destek sağlandı

Proje kapsamında düzenlenen dağıtım töreninde konuşan Dicle İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım, bölgedeki tarımsal potansiyeli harekete geçirmek için çalıştıklarını belirtti. 2026 İlkbahar Sezonu Sert Kabuklu Meyveciliğin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi'nin bir parçası olarak, 14 farklı üreticiye toplamda bin 176 adet fıstık çöğürü teslim edildi. Tamamı hibe desteğiyle karşılanan bu fidanlar, çiftçilerin cebinden tek kuruş çıkmadan bahçelerine ulaştırıldı.

42 dekar alan yeşillenecek

Dağıtılan fidanların toplam 42 dekarlık bir alanda toprakla buluşacağını ifade eden Yıldırım, bu girişimin bölge tarımı için stratejik bir adım olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Çiftçilerimizin üretim süreçlerini kolaylaştırmak ve Dicle'de meyveciliği daha karlı bir sektör haline getirmek bizim önceliğimiz. Bu proje, sadece bir fidan dağıtımı değil, aynı zamanda ilçemizin gelecekteki tarımsal zenginliğine yapılmış bir yatırımdır. Üreticilerimize destek vermeye ve yeni projeler üretmeye kararlılıkla devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bölge halkı için yeni bir gelir kapısı olması beklenen bu fıstık bahçelerinin, önümüzdeki yıllarda Dicle'nin tarımsal ürün desenine önemli bir katkı sağlaması öngörülüyor.