Yeni Birlik Gazetesi Yaşam EPDK Doğal Gaz Yönetmeliği Değişti mi, 65 Yaş Üstüne Güvence Bedeli Muafiyeti ve 6 Taksit İmkanı Geldi mi?

EPDK Doğal Gaz Yönetmeliği Değişti mi, 65 Yaş Üstüne Güvence Bedeli Muafiyeti ve 6 Taksit İmkanı Geldi mi?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle 65 yaş üstü sosyal yardım alan abonelerden güvence bedeli alınmayacak. Ayrıca abonelik bağlantı bedeline 6 taksit imkanı getirildi ve aynı adrese ikinci kez bağlantı ücreti alınmasının önü kapatıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle 65 yaş üstü sosyal yardım alan abonelerden güvence bedeli alınmayacak. Ayrıca abonelik bağlantı bedeline 6 taksit imkanı getirildi ve aynı adrese ikinci kez bağlantı ücreti alınmasının önü kapatıldı.

65 Yaş Üstüne Güvence Bedeli Muafiyeti Geldi mi?

Yeni düzenlemeye göre, 65 yaş üstü muhtaç aylığı alanlar veya düzenli sosyal yardım almaya hak kazanan abonelerden 4 bin 135 TL tutarındaki güvence bedeli tahsil edilmeyecek.

Ayrıca ön ödemeli sayaç kullanan aboneler, ibadethaneler, cemevleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an kursları ve belirli kamu idareleri de güvence bedelinden muaf tutulacak. Ancak mevcut aboneliğin sonlandırılarak aynı kişi adına aynı adreste yeniden abonelik yapılması halinde muafiyet uygulanmayacak.

Doğal Gaz Abone Bağlantı Bedeli 6 Taksitle Ödenebilecek mi?

EPDK düzenlemesiyle abone bağlantı bedelinin kredi kartına 6 aya kadar eşit taksitle ödenmesine imkan tanındı. Taksitli ödemelerde finansman maliyetleri tarifelere yansıtılmayacak.

Güvence bedeli de nakit veya kredi kartıyla peşin ya da en az 6 eşit taksitle ödenebilecek. Taksitli ödemelerde vade farkı alınmayacak.

Aynı Adrese İkinci Kez Bağlantı Ücreti Alınacak mı?

Yönetmelik değişikliğine göre, aynı adrese ilişkin daha önce bağlantı bedeli alınmışsa ikinci kez tahsilat yapılamayacak. Bağlantı bedeli yalnızca bağlantı anlaşması sırasında bir defaya mahsus alınacak.

Servis hattı imalatına başlanmamış olması halinde, başvuru üzerine tahsil edilen bedel 5 iş günü içinde iade edilecek. Bağlantı bedelinin tahsilinden itibaren servis hattı kural olarak 30 gün içinde tamamlanarak gaz arzına hazır hale getirilecek. Bu süre talep sahibinin onayıyla 90 güne kadar uzatılabilecek.

Abonelik ve Gaz Açma Süreçlerinde Neler Değişti?

İlk abonelik sözleşmesi, iç tesisat proje onayının ardından gerekli belgelerin ibrazı ve güvence bedelinin tahakkuk ve/veya tahsiliyle imzalanacak. Sözleşme, doğal gazı fiilen kullanacak kişi veya yetkili temsilcisiyle yapılacak.

Aynı adreste sonraki aboneliklerde gaz arzı, sözleşmenin imzalanmasından itibaren 4 iş günü içinde tesisat kontrolü sonrası başlatılacak. Eksiklik olması halinde giderilmesinin ardından en geç 4 iş günü içinde yeniden kontrol sağlanarak gaz açılacak.

Yetkili idarelerce hizmeti durdurulan veya sözleşmesi sonlandırılan adreslerde ise yazılı uygun görüş alınmadan yeni sözleşme imzalanamayacak.

Sayaç, Fatura ve Kesme İşlemlerinde Yeni Kurallar

Sayaçların takılması, sökülmesi ve kontrolü yalnızca dağıtım şirketleri tarafından yapılacak. Gaz arzını engelleyen sayaç arızalarına en geç 24 saat içinde müdahale edilecek.

Faturalar, son ödeme tarihinden en az 10 gün önce tüketiciye ulaştırılacak ve ödeme süresi hiçbir durumda 5 iş gününden az olamayacak. Sayaç okuma süresinin mevzuatta öngörülen sürenin altında kalması halinde ödeme süresi en az 25 gün olacak.

Borçların son ödeme tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenmemesi durumunda sözleşme feshi için en az 3 iş günü önceden birden fazla iletişim kanalıyla bildirim yapılacak.

Acil Müdahale ve Lisans Düzenlemeleri

Dağıtım şirketleri, arızalara hızlı müdahale edebilmek için acil müdahale organizasyonu kuracak. Acil ihbar hatlarında en geç üçüncü çalışta yanıt verilecek altyapı oluşturulacak.

Ayrıca faaliyet verilerinin dijital ortamda lisans bazında ayrıştırılması, arşiv sistemlerinin kurulması ve en az bir işletme binası oluşturulması zorunlu hale getirildi. Bu yükümlülüklerin 24 ay içinde tamamlanması gerekecek.

Yeni düzenlemeyle doğal gaz dağıtım ve müşteri hizmetleri süreçlerinin hızlandırılması ve tüketici haklarının güçlendirilmesi hedefleniyor.