Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Filyos dünya ticaretine açılıyor: Dev lojistik hattında kritik zirve

Filyos dünya ticaretine açılıyor: Dev lojistik hattında kritik zirve

Bölgeyi küresel lojistik üssü yapacak yeşil koridor projesi için düğmeye basıldı. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) öncülüğünde düzenlenen çevrim içi toplantıda, uluslararası ticaretin geleceğini şekillendirecek Entegre Yeşil Lojistik Koridoru masaya yatırıldı.

Mısır'dan Almanya'ya uzanan devasa bir ticaret ağının kalbi Filyos'ta atıyor. Bölgeyi küresel lojistik üssü yapacak yeşil koridor projesi için düğmeye basıldı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) öncülüğünde düzenlenen çevrim içi toplantıda, uluslararası ticaretin geleceğini şekillendirecek Entegre Yeşil Lojistik Koridoru masaya yatırıldı. İskenderiye, Mersin, Filyos, Sulina ve Duisburg limanlarını birbirine bağlamayı hedefleyen dev proje, lojistik dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Küresel ağın yeni merkezi Filyos

Toplantıya BOMACO CEO’su Saruhan Enver Balaban, TPAO Filyos Limanı Müdürü Gökhan Merey, akademisyen Doç. Dr. Umur Bucak ve Mersin TSO Başkanı Hakan Sefa Çakır gibi sektörün kilit isimleri katılım sağladı. ZTSO Başkanı Metin Demir, projenin sadece bölgesel değil, kıtalar arası bir ticaret köprüsü kuracağını vurguladı. Almanya’daki Duisburg Limanı ile yürütülen temasların meyvelerini vermeye başladığını belirten Demir, hattın İskenderiye’den başlayıp Mersin üzerinden demiryoluyla Filyos’a, oradan da Avrupa’ya uzanacağını ifade etti.

Çevreci taşımacılıkta yeni dönem

Projenin en dikkat çekici yönü, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu, karbon ayak izini azaltan çevreci taşımacılık modelini benimsemesi. Lojistik maliyetleri minimize ederek ticaret hacmini zirveye taşımayı hedefleyen bu girişim, Türkiye’nin çok modlu taşımacılık kapasitesini de bir üst seviyeye taşıyacak.

Bölgesel kalkınma için stratejik hamle

Filyos’un uluslararası lojistik ağlarda stratejik bir konum kazandığını belirten Metin Demir, bu projenin Zonguldak ve çevresi için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Demir, bölgenin rekabet gücünü artıracak her türlü uluslararası iş birliğine tam destek vermeye devam edeceklerini belirterek, Türkiye’nin lojistik vizyonunda Filyos’un artık vazgeçilmez bir durak haline geldiğinin altını çizdi.