Tokat'ta bir fırında ustalık yapan Mehmet Emin Coruş'un, uluslararası bir fotoğraf yarışmasında kazandığı dünya ikinciliği ödülü, yaşanan bir çeviri hatası nedeniyle imha edildi sanılmıştı; ancak Ticaret Bakanlığı'nın devreye girmesiyle gerçek ortaya çıktı.
Tokat’ta geçimini fırıncılıkla sağlayan ve boş vakitlerinde objektifinin başına geçen Mehmet Emin Coruş, 170 ülkeden 725 bin eserin katıldığı prestijli XMAGE Fotoğraf Yarışması'nda annelik temasını işlediği karesiyle dünya ikinciliğine layık görüldü. Paris'teki törene vize engeli nedeniyle katılamayan Coruş, ödülünün Türkiye'ye gönderilmesini beklerken büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
Yanlış anlaşılma nasıl çözüldü?
Organizasyon firmasından gelen İngilizce e-postayı çeviri programları aracılığıyla Türkçeye aktaran Coruş, metinde ödülünün imha edildiği ibaresini görünce durumu kamuoyuyla paylaştı. Haberlerin kısa sürede gündem olması üzerine Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, konunun detaylıca araştırılması için talimat verdi. Bakanlık ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda, plaket ve sertifikanın imha edilmediği, şubat ayından bu yana gümrükte tasnif sürecinde bekletildiği belirlendi.
Bakanlıktan hızlı müdahale
Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından teslim alınan ödül, kısa sürede sahibine ulaştırıldı. Süreci yakından takip eden Ticaret Bakanı Basın Danışmanı Bekir Kaplan, Coruş ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirerek Bakan Bolat'ın tebriklerini iletti.
Yaşanan süreci değerlendiren Mehmet Emin Coruş, "İngilizce metni çevirdiğimde 'imha edildi' ifadesiyle karşılaşınca büyük üzüntü yaşadım. Ancak Bakanlığımız konuya çok hızlı müdahale etti ve ödülümün güvende olduğunu bildirdi. Emeği geçen herkese ve Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Ticaret İl Müdürü Ali Osman Sakar ise, uluslararası arenada Türkiye'yi başarıyla temsil eden Coruş'un ödülüne kavuşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.