Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Gaziantep'in bakır ustası: Mesleğim yok olursa çok üzülürüm

Gaziantep'in bakır ustası: Mesleğim yok olursa çok üzülürüm

57 yıllık bakır ustası Bilal Koçyiğit, turistik bakır çekiç mesleğinin geleceğinden endişe duyuyor ve yeni ustaların yetişmemesini kaygıyla izliyor.

Gaziantep’in tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda 57 yıldır bakır işçiliği yapan Bilal Koçyiğit, unutulmaya yüz tutmuş olan "turistik bakır çekiç" mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Bu meslek, geleneksel yöntemlerle, tamamen el emeğiyle üretilen zanaatlar arasında yer alıyor.

Yılların verdiği deneyim

65 yaşındaki Koçyiğit, bakır çekiç işine ilk başladığı günden bu yana aynı tutku ve aşkla çalıştığını belirtiyor. Yapılan ürünlerin fiyatları 20 bin ile 50 bin lira arasında değişirken, bu fiyatlandırmanın etkileyen faktörlerden biri üzerine yapılan nakışlar. Mesleğini icra eden usta sayısının kentte sadece 2-3 kişiyle sınırlı olması, Koçyiğit'i kaygılandırıyor. Çünkü mesleğin gelecekte nasıl devam edeceği konusunda ciddi bir belirsizlik var.

Zorlu ama tutkulu bir meslek

Koçyiğit, ürünlerin nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlatırken, "Düz bakır alıyoruz. Çekiçle, tek parçadan bu hale geliyor. Bakır defalarca tavlanıp yumuşatılıyor ve ardından tekrar çekiçle şekillendiriliyor. Bir ürünün ortaya çıkması 10-15 günü bulabiliyor. Çok zor bir meslek. Sevgiyle yapmazsanız bu işi yapmanız hemen hemen mümkün değil" diyor.

57 yıl boyunca sürdürdüğü mesleği hakkında duygularını paylaşan Koçyiğit, "65 yaşındayım ama evde oturamıyorum. Mesleğimizden zevk alıyoruz. Bu yaştan sonra bile mesleğimizi ilerletmek ve yeni şeyler öğrenmek için çabalıyoruz. Bu işte el, ayak ve beyin aynı anda çalışıyor. Ayağımızla, elimizle bakırı tutuyor, çekiçle dövüyoruz. Pergelimiz, kumpasımız ve elimiz ayağımız bizim aletlerimiz. Çok zor ama mesleğimize aşığız" ifadelerini kullanıyor.

Koçyiğit, mesleğinin gelecekte kaybolmasından duyduğu endişeyi de dile getiriyor. "Eleman yetişmiyor. Emeğimiz çok zor. Yeni yetişen gençler de bu eziyete katlanamıyor. Bizden sonra bu mesleğin kaybolması beni üzüyor, rahatsız ediyor. Kendi torunlarımı da getirip çalıştıramıyorum. Çünkü gelecekten korkuyorum. Zahmetli ve zor bir iş" diye konuşarak duygularını paylaşıyor.

GAZİANTEP'TE BAKIRCILAR ÇARŞISI'NDA 57 YILDIR BAKIR İŞÇİLİĞİ YAPAN 65 YAŞINDAKİ BİLAL KOÇYİĞİT...

GAZİANTEP'TE BAKIRCILAR ÇARŞISI'NDA 57 YILDIR BAKIR İŞÇİLİĞİ YAPAN 65 YAŞINDAKİ BİLAL KOÇYİĞİT, UNUTULMAYA YÜZ TUTAN "TURİSTİK BAKIR ÇEKİÇ" MESLEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR.