Zonguldak’ta üç bakanlığın ortak imzasıyla yürütülen ÇEDES projesinde yıl sonu heyecanı yaşandı. Öğrenciler, cami atmosferinde hem manevi bilgiler edindi hem de geleneksel oyunlarla keyifli bir gün geçirdi.
Zonguldak’ın simge yapılarından Uzun Mehmet Camii, geçtiğimiz günlerde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesinin yıl sonu finali, il genelindeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen organizasyon, gençlerin milli ve manevi değerlerle buluşmasına vesile oldu.
Manevi atmosferde mimari keşif
Etkinliğin ilk bölümünde öğrenciler, Uzun Mehmet Camii’nin mimari detaylarını yakından inceleme fırsatı buldu. Uzmanlar eşliğinde caminin bölümlerini gezen gençler, mekanın tarihi ve kültürel dokusu hakkında bilgilendirildi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, öğrencilerin seslendirdiği ilahilerle devam etti.
Erdemli nesiller vurgusu
Programda gençlere hitap eden İl Müftüsü İbrahim Halil Demir, projenin temel amacının erdemli bireyler yetiştirmek olduğunu vurguladı. Demir, "Sizler, bu toprakların merhametini yüreğinde taşıyan, doğayı koruyan, büyüğüne saygı duyup küçüğünü seven erdemli gençler olacaksınız. Bu cami sizin eviniz, bu değerler ise sizin en büyük hazinenizdir" ifadelerini kullanarak, gençlerin toplumsal değerlere sahip çıkmasının önemine dikkat çekti.
Cami avlusunda geleneksel eğlence
Resmi konuşmaların ardından etkinlik, yerini neşeli anlara bıraktı. Manevi danışmanların rehberliğinde cami içerisinde çeşitli faaliyetler yürütülürken, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik liderleri bahçede geleneksel oyunlar organize etti. Halat çekme yarışmaları ve çeşitli sportif aktivitelerle doyasıya eğlenen öğrencilere, gün sonunda çeşitli ikramlarda bulunuldu. İl protokolünün de yoğun ilgi gösterdiği final programı, birlik ve beraberlik mesajlarıyla sona erdi.