2020 yılının Ocak ayında sırra kadem basan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbeti hala gizemini korurken, yürütülen soruşturma derinleşiyor. Toplam 15 şüphelinin gözaltına alındığı, 12’sinin tutuklandığı dosyada en dikkat çeken isimlerden biri olan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in oğlu Mustafa Türkay Sonel ile ilgili yeni bir kanıt gün yüzüne çıktı.
İfadesindeki "Silah" Savunması Fotoğrafla Çöktü
Soruşturma kapsamında tutuklanan Mustafa Türkay Sonel, savcılık makamına verdiği resmi ifadede suçlamaları reddetmiş ve dikkat çeken bir savunma yapmıştı. Sonel’in, "Hayatım boyunca hiçbir zaman silahım ya da tabancam olmadı" şeklindeki beyanı, sosyal medyaya ve dosya içeriğine düşen yeni bir kareyle sarsıldı. Fotoğrafta Sonel’in askeri kamuflaj içerisinde, elinde uzun namlulu bir silahla poz verdiği açıkça görülüyor. Bu gelişme, şüphelinin yargı önündeki güvenilirliğini tartışmaya açtı.
Vali Sonel’in İsmi Caddelerden Bir Bir Siliniyor
Soruşturmanın ucu eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’e kadar uzanırken, idari alanda da radikal kararlar alınıyor. Bir dönem Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde kaymakamlık görevini yürüten Sonel’in adı, ilçedeki iki önemli caddeden kaldırıldı. Belediye meclisi kararıyla yapılan değişiklikle, tabelalardan Sonel’in ismi söküldü.
Caddelere Şehit Öğretmen ve Merhum Vekilin Adı Verildi
İsim değişikliği kararı sonrası caddeler toplumsal hafızada yer eden isimlerle onurlandırıldı. Eski Valinin adının kaldırıldığı noktalara, Kahramanmaraş’taki okul saldırısında şehit düşen öğretmen Ayla Kara ve Birecik’in eski belediye başkanı, merhum Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Yüksel’in isimlerinin verilmesi kararlaştırıldı.
Firari Şüpheli İçin İnterpol Devrede
Dosyanın bir diğer kritik ismi olan ve ABD’ye kaçtığı belirlenen Umut Altaş için ise uluslararası hukuk süreci hızlandırıldı. Altaş hakkında İnterpol nezdinde "Kırmızı Bülten" çıkarılırken, 5 yıldır aydınlatılamayan Gülistan Doku davasında düğümün önümüzdeki günlerde çözülmesi bekleniyor.