İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam İngiliz Kralı'nın 'Türk Kirazı' üzüntüsü! Doğal afet onu da vurdu

İngiliz Kralı'nın 'Türk Kirazı' üzüntüsü! Doğal afet onu da vurdu

Zirai don, Türkiye'nin dört bir yanında meyve üretimini vurdu. Kirazda hem rekolte hem ihracat dibe çakıldı. İngiltere Kraliyet Ailesi bile Türk kirazına bu yıl ulaşamadı.

Türk kirazı bu yıl adeta yok oldu. 37 ilde etkili olan zirai don, üretimi yerle bir etti. Yalnızca iç piyasa değil, uluslararası kiraz ticareti de bu felaketten payını aldı. Özellikle Eskişehir Mihalıççık bölgesinde yetişen ve büyük bölümü ihraç edilen kirazlar, don nedeniyle %100’e yakın zarar gördü. Üreticilerin ifadesine göre, 5-6 bin tonluk üretim yapılan bölgede bu yıl sadece 500 kilo kiraz toplanabildi. Bu dramatik tablo, İngiltere Kraliyet Ailesi’ni bile etkiledi. Çünkü onlar için özel olarak gönderilen Mihalıççık kirazı, bu yıl gönderilemedi.

KİLOSU 1190 TL’YE DAYANDI: KİRAZ ALTINLA YARIŞIYOR

Rekolte düşünce, fiyatlar da tavan yaptı. Başkent Ankara'da bazı pazarlarda kirazın kilosu 1190 TL’ye kadar çıktı. Ortalama pazar fiyatı ise 700 TL civarında. Vatandaş artık kirazı gramla alıyor. Birçok kişi bu durumu “Zaten yarım kilo alabiliyoruz, o da lüks oldu” diyerek özetliyor. İhracat ise %90 oranında azaldı. Üretici hem yurtiçinde hem de yurtdışında talepleri karşılayamaz hale geldi. Uzmanlara göre bu tablo, sadece bu yıl değil, önümüzdeki yıllarda da meyve fiyatlarını yukarı çekecek.

İNGİLTERE KRALİYET AİLESİ DE MAĞDUR OLDU

Türk kirazının yıllardır sadık müşterilerinden biri olan İngiltere Kraliyet Ailesi, bu yıl da geleneksel siparişini vermişti. Ancak "Krala bile yok" denildi. Özellikle Kraliçe II. Elizabeth, hayattayken Türk kirazını saray mutfağından eksik etmezdi. Bu alışkanlık, kraliyet ailesi içinde halen sürüyor. Fakat bu yıl kraliyet sofrasında Türk kirazı yok. Durumu değerlendiren üreticiler, “Biz zaten alıştık, krala da yok diyebiliyoruz artık” diyerek yaşanan felaketi özetledi.

KİRAZ ÜRETİCİSİ TEDİRGİN: “GELECEK YIL DA ZOR”

Zirai don yalnızca bugünü değil, yarını da tehdit ediyor. Üreticiler, gelecek yıl için de endişeli. İklim değişikliği ve don riskinin artması, tarımsal planlamanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Mihalıççık gibi özel bölgelerde yetişen meyvelerin korunması için yeni çözümler bekleniyor.