Güvenlik güçleri tarafından pazar günü gerçekleştirilen operasyonda, taş duvarlı ve kırmızı kiremit çatılı iki katlı villaya baskın düzenlendi. 39 numaralı adreste bulunan evin kartel lideri tarafından üs olarak kullanıldığı bildirildi.
Yetkililer, operasyonun El Mencho’nun sevgilisine uzanan bir ihbar hattı sayesinde başlatıldığını duyurdu. Askeri birliklerin villanın arkasındaki ormanlık alana da müdahale ettiği, site çevresinde güvenlik kuşatması oluşturulduğu belirtildi. Bazı yollarda çatışma sonrası yanmış araçların bulunduğu bildirildi.
Resmi açıklamaya göre, El Mencho’nun arka bahçeden ormanlık tepeye doğru kaçmaya çalıştığı, takip sırasında vurulduğu ve helikopterle tahliye edilirken hayatını kaybettiği aktarıldı.
Villadan çıkan detaylar
Operasyonun ardından Reuters’ın ulaştığı fotoğraflarda villanın iç görüntüleri paylaşıldı. Görüntülere göre evin lüks özelliklere sahip olduğu ancak iç mekanın dağınık olduğu görüldü.
Mutfakta paket servis kutuları, bozulmuş çilek, süt kartonları, sriracha sosu ve su şişelerinin tezgah üzerinde bulunduğu belirtildi. Yerde patates ve domates kolilerinin yer aldığı kaydedildi.
Bir odadaki dolaplarda migren, uykusuzluk, mide asidi ve mantar enfeksiyonlarına yönelik ilaçların bulunduğu ifade edildi. Yatak odasında düzenli katlanmış kıyafetler, parfümler ve cilt bakım ürünleri yer aldı. Çekmecelerde bebek mendilleri bulunduğu bildirildi.
Bölgesel güvenlik gündemi
El Mencho, Meksika güvenlik güçlerinin uzun süredir aradığı isimler arasında yer alıyordu. Jalisco Yeni Nesil Karteli’nin lideri olarak anılan Oseguera Cervantes’e yönelik operasyon, güvenlik güçlerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında gerçekleştirildi.
Tapalpa’daki lüks villanın görüntülenmesiyle birlikte operasyonun detayları kamuoyuna yansıdı. Yetkililer, bölgedeki güvenlik önlemlerinin sürdüğünü bildirdi.