Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Keban Barajı’nda dev tahliye: 7 yıllık sessizlik rekor kar yağışıyla bozuluyor

Keban Barajı’nda dev tahliye: 7 yıllık sessizlik rekor kar yağışıyla bozuluyor

2019’dan bu yana kapalı tutulan savaklar, güvenlik gerekçesiyle yeniden açılıyor. Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde stratejik bir öneme sahip olan ve yarım asrı deviren Keban Hidroelektrik Santrali, doğanın gücüyle karşı karşıya.

Doğu Anadolu’da etkili olan yoğun kar yağışı ve ardından gelen erimeler, Türkiye’nin enerji üssü Keban Barajı’nda su seviyesini zirveye taşıdı. 2019’dan bu yana kapalı tutulan savaklar, güvenlik gerekçesiyle yeniden açılıyor.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde stratejik bir öneme sahip olan ve yarım asrı deviren Keban Hidroelektrik Santrali, doğanın gücüyle karşı karşıya. 1974 yılından bu yana ülke ekonomisine devasa katkılar sunan baraj gölünde, bu yıl yaşanan aşırı yağışlar ve karların erimesiyle birlikte su miktarı maksimum kapasiteye ulaştı.

Son olarak 2019 yılının Mayıs ayında ihtiyaç duyulan kontrollü su tahliyesi, aradan geçen 7 yılın ardından tekrar gündeme geldi. Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü, barajın güvenli işletimini sağlamak amacıyla savakların açılmasına karar verdi.

Vatandaşlara kritik güvenlik uyarısı

DSİ yetkilileri, 11-12 Mayıs 2026 tarihlerinde başlayacak olan tahliye süreciyle ilgili bölge halkını acil kodla uyardı. Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte akarsu yataklarında yaşanabilecek ani debi artışlarına dikkat çeken kurum, vatandaşların baraj çevresi ve nehir yataklarından uzak durması gerektiğini belirtti.

Kontrollü tahliye süreci boyunca tarım arazileri, ulaşım yolları ve yerleşim yerlerinde yaşanabilecek olası risklere karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulandı. Yetkililer, bölge sakinlerinin resmi makamlar tarafından yapılacak duyuruları yakından takip etmelerinin hayati önem taşıdığını ifade etti.