Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Londra'dan gelen itiraf mutfak dünyasını karıştırdı: Kastamonu pastırması varken Kayseri'nin adı nasıl öne çıktı?

Londra'dan gelen itiraf mutfak dünyasını karıştırdı: Kastamonu pastırması varken Kayseri'nin adı nasıl öne çıktı?

Özer, "Asıl meşhur olması gereken yer burasıymış" diyerek pastırma krallığındaki dengeleri değiştirecek bir çıkışa imza attı. Gastronomi dünyasının yakından tanıdığı şef Hüseyin Özer, Londra’da kendisine ikram edilen coğrafi işaretli Kastamonu pastırmasını deneyimledikten sonra çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dünyaca ünlü şef Hüseyin Özer, İngiltere'de tattığı Kastamonu pastırması karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Özer, "Asıl meşhur olması gereken yer burasıymış" diyerek pastırma krallığındaki dengeleri değiştirecek bir çıkışa imza attı.

Gastronomi dünyasının yakından tanıdığı şef Hüseyin Özer, Londra’da kendisine ikram edilen coğrafi işaretli Kastamonu pastırmasını deneyimledikten sonra çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pastırmanın lezzetine hayran kalan Özer, Türkiye'deki pastırma algısına dair ezber bozan ifadeler kullandı.

Pastırmanın gerçek kalitesinin ancak bilenler tarafından anlaşılabileceğini belirten Özer, "Dünyanın en güzel pastırması bu. Asıl meşhur olması gereken yer Kastamonu iken, Kayseri'nin bu kadar ön plana çıkması büyük bir tesadüf" dedi. Sosyal medyada hızla yayılan bu görüntüler, pastırma tutkunları arasında yeni bir tartışma başlattı.

Doğal yöntemlerle asırlık gelenek

Kastamonu'da 25 yıldır pastırma ustalığı yapan Ayhan Ekicioğlu, ürünlerinin Londra'ya kadar uzanan yolculuğundan gurur duyduklarını ifade etti. Ekicioğlu, Kastamonu pastırmasının sırrını şu sözlerle özetledi: "Etin sinirlerini temizledikten sonra tuzlama işlemine geçiyoruz. Yaklaşık bir ay boyunca rüzgar ve güneşin altında doğal ortamda kuruttuğumuz etleri, ardından özel çemen karışımımızla buluşturuyoruz. Bu yöntem, lezzetin ete tam işlemesini sağlıyor."

Kış aylarında yoğun talep gören pastırmalar, günümüzde kargo imkanları sayesinde yaz aylarında da Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırılıyor.

Sofraların vazgeçilmezi: Pastırmalı ekmek

35 yıllık usta Hasan Ayanoğlu ise Kastamonu'nun yöresel lezzetlerinden bir diğeri olan pastırmalı ekmeğe dikkat çekti. Kaburga kısmından elde edilen çemensiz pastırmanın soğanla harmanlanarak odun fırınında pişirildiğini belirten Ayanoğlu, bu lezzetin bölge halkı ve ziyaretçiler için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Kastamonu'dan alışveriş yapan vatandaşlar ise şehrin pastırmasının Kayseri ile kıyaslanamayacak kadar üstün olduğunu savunuyor. Cide ilçesinden özel olarak pastırma almaya gelen Feridun Kılıç, "Kastamonu pastırması lezzet konusunda her zaman bir adım öndedir" diyerek tercihlerini yöresel lezzetten yana kullandıklarını belirtti.