Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Sivas’ta 112 Hattı Kilitlendi: Vatandaştan Yok Artık Dedirten Talepler!

Sivas’ta 112 Hattı Kilitlendi: Vatandaştan Yok Artık Dedirten Talepler!

Sivas’ta 2025 yılı boyunca 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 616 bin 606 çağrı geldi. Sivas 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Hakkı Polat, bu sayının günlük ortalama 1662 çağrıya karşılık geldiğini açıkladı. Polat, çağrıların büyük bölümünün vakaya dönüştüğünü belirtirken, çağrıların bir kısmının ise farklı nedenlerle sonuçlanmadığını ifade etti.

Çağrıların değerlendirilmesinde “asılsız çağrı” yerine farklı bir sınıflandırma kullandıklarını belirten Polat, yüzde 61’in üzerinde çağrının vakaya dönüştüğünü söyledi. Yaklaşık yüzde 29 oranındaki çağrının ise anons sırasında kapandığını aktardı.

Bu tür çağrıların, vatandaşların “Sesiniz kaydedilecektir” anonsunu duyduktan sonra telefonu kapatmasıyla oluştuğu ifade edildi. Türkiye genelinde bu oranın ortalama yüzde 32 civarında olduğu, Sivas’ta ise yüzde 29 seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Ayrıca çağrıların yaklaşık yüzde 10’unun vakaya dönüşmeyen başvurulardan oluştuğu belirtildi.

Asılsız İhbarlara Para Cezası Uygulandı

Polat, kasıtlı olarak yapılan asılsız ihbarların cezai yaptırımlarla azaldığını ifade etti. Bu kapsamda asılsız ihbar yapanlara 18 bin 823 lira, hattı gereksiz meşgul edenlere ise 1882 lira ceza uygulandığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl bu cezaların uygulandığı ve bu sayede gereksiz çağrılarda azalma yaşandığı belirtildi.

Dikkat Çeken İlginç Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezine gelen bazı başvurular ise dikkat çekti. Polat, uzaklaştırma kararı bulunan bir kişinin, eşiyle barışmak için konferans görüşmesi talebinde bulunduğunu aktardı.

Bunun yanı sıra bir vatandaşın sigortasının attığını belirterek ekiplerden yardım istemesi gibi başvurular da kayıtlara geçti.

Farklı Talepler de Bildirildi

Çağrı merkezine gelen diğer başvurular arasında, Ramazan ayında iftar saatini sorma talepleri yer aldı. Ayrıca bazı kişilerin kapanan telefonlarının pin kodunu öğrenmek için aradığı, hastane randevusu talep ettiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon numarasını sorduğu belirtildi.

Bazı çağrılarda ise yağış sonrası köydeki suların bulanık aktığı yönünde ihbarlar yapıldığı ifade edildi.

Güvenlik ve Acil Durum Dışı Talepler

Eğitim Sorumlusu Aynur Yıldırım, çağrı merkezine gelen bazı başvuruların acil durum kapsamında olmadığını belirtti. Bir çocuğun mezarlıkta bulunduğunu ifade ederek “Burada çok ölü var” şeklinde ihbarda bulunduğunu, yapılan değerlendirmede olayın bu şekilde anlaşıldığını aktardı.

İftar saatinde atılan top sesini duyan bazı vatandaşların ise “Savaş mı var?” şeklinde arama yaptığı bilgisi paylaşıldı.

Helikopter Talebi Dikkat Çekti

AFAD görevlisi Kadir Yıldız, çağrı merkezine iletilen dikkat çekici taleplerden birinin de uçurumdan düşen bir ineğin kurtarılması için Sikorsky helikopter talebi olduğunu belirtti. Bu talebe mevcut imkanlar doğrultusunda karşılık verilemediği ifade edildi.

Yetkililerden Uyarı

Yetkililer, 112 Acil Çağrı Merkezinin yalnızca acil durumlar için aranması gerektiğini vurguladı. Vatandaşlardan, ihtiyaç duyulmadıkça hattın meşgul edilmemesi, gerekli durumlarda ise gecikmeden başvuruda bulunulması istendi.