Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen deprem, sabah saatlerinden itibaren gündemin ilk sıralarına yerleşti. AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilerle birlikte depremin büyüklüğü ve detayları netleşmeye başladı. Vatandaşlar “Kütahya Simav’da deprem mi oldu, büyüklüğü kaç, AFAD ne dedi?” sorularına yanıt ararken, bölgede yaşanan sarsıntının teknik verileri de açıklandı. İlk belirlemelere göre deprem yerin sığ sayılabilecek bir derinliğinde gerçekleşti.
Kütahya Simav’da deprem mi oldu, büyüklüğü kaç, AFAD ne dedi?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre Kütahya’nın Simav ilçesinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının yerin yaklaşık 5,4 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi.
Depremin merkez üssü Simav olarak açıklanırken, çevre ilçelerde de hissedildiğine yönelik ilk bilgiler paylaşıldı. Özellikle kısa süreli hissedilen sarsıntı sonrası bölgede panik yaşanmadığı, ancak vatandaşların tedirgin olduğu ifade edildi.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre deprem büyüklüğü kaç?
Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilere göre ise aynı depremin büyüklüğü 4,9 olarak ölçüldü. AFAD ile Kandilli arasında zaman zaman görülebilen bu tür küçük farkların ölçüm tekniklerinden kaynaklandığı biliniyor.
Her iki kurumun verileri birlikte değerlendirildiğinde, depremin orta büyüklükte bir sarsıntı olduğu ve bölgesel olarak hissedildiği söylenebilir.
Deprem nerede oldu, merkez üssü Simav mı?
Resmi açıklamalara göre depremin merkez üssü Kütahya’nın Simav ilçesi olarak kayıtlara geçti. Fay hatlarının aktif olduğu bilinen bölgede zaman zaman bu büyüklükte depremler meydana gelebiliyor.
Simav ve çevresinde hissedilen sarsıntı, özellikle yakın yerleşimlerde kısa süreli bir etki yarattı. Şu ana kadar gelen ilk bilgilere göre herhangi bir can kaybı ya da ciddi hasar bildirimi yapılmadı.
Depremin derinliği kaç kilometre, etkisi ne oldu?
AFAD verilerine göre depremin derinliği 5,4 kilometre olarak açıklandı. Bu tür sığ depremler, büyüklükleri orta seviyede olsa bile yüzeye yakın olmaları nedeniyle daha fazla hissedilebiliyor.
Buna rağmen 4,8–4,9 büyüklüğündeki sarsıntının geniş çaplı bir yıkıma yol açmadığı, sadece çevre illerde hafif şekilde hissedildiği belirtiliyor. İlk saha taramalarında olumsuz bir durumun tespit edilmediği aktarıldı.