Tek kullanımlık plastiklerle mücadelede yerli çözüm gücü sahada
Türkiye’nin çevresel dönüşüm yolculuğunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan “Tek Kullanımlık Plastikler, Deniz Çöpleri ve Mikroplastikler Yol Haritası” kritik bir eşik oluşturdu.
Plastik atıkların azaltılmasına yönelik 44 maddelik bu yol haritası, yalnızca bir çevre politikası değil, aynı zamanda yerli üretim ve teknolojiye dayalı sürdürülebilir bir ekonomi vizyonu sunuyor.
Bu vizyonu sahiplenenlerden biri de Sunar Yatırım. Grup şirketlerinden Sunar NP, Türkiye’nin ilk biyobozunur polimer üreticisi olarak mısır nişastası bazlı yerli çözümleriyle bu dönüşüm sürecinde aktif rol oynuyor.

Yerli biyobozunur polimer üretimiyle küresel krizlere yerli çözüm
Petrol türevli plastiklerin doğaya verdiği zarar yıllardır tartışılıyor. Bu ürünlerin çözünmesi yüzyılları bulurken, çevreye bıraktıkları mikroplastik kalıntıları toprağı, suyu ve canlı yaşamını tehdit ediyor.
Üstelik bu hammaddelerin büyük bölümü ithal ediliyor, bu da ekonomik anlamda ciddi bir dışa bağımlılık yaratıyor.
Sunar NP tarafından geliştirilen mısır nişastası bazlı biyobozunur hammadde ise doğada yalnızca 3 ila 6 ay arasında çözünüyor, mikroplastik bırakmıyor ve tamamen yerli kaynaklarla üretiliyor.
Böylece hem ekosisteme zarar verilmemiş oluyor hem de ithalat yükü azalıyor. Üstelik bu hammaddeler; poşet, tabak, çatal, pipet ve bardak gibi tek kullanımlık ürünlerin üretiminde yaygın olarak kullanılabiliyor.

GEKAP düzenlemeleriyle yeşil dönüşüm hız kazanabilir
Sunar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu, bu dönüşüm sürecinin yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda politik bir irade gerektirdiğini vurguluyor.
Biyobozunur ürünlerin GEKAP (Geri Kazanım Katılım Payı) kapsamında ayrı bir kategoride değerlendirilmesinin, bu alanda yatırım yapan yerli firmalar açısından itici güç olacağını belirtiyor.
Bu adımın atılması halinde, market zincirlerinden kamu kurumlarına kadar birçok aktörün biyobozunur ürünleri daha uygun fiyatlı ve çevreci bir alternatif olarak tercih etmeye başlayacağını ifade eden Çomu, Türkiye’nin bu alanda Avrupa standartlarını yakalayabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getiriyor.
Avrupa’nın attığı adımlar Türkiye için yol gösterici olabilir
Avrupa Birliği ülkeleri, plastik atıklarla mücadelede son 10 yılda önemli kararlar aldı.
Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya gibi ülkelerde tek kullanımlık plastikler ya tamamen yasaklandı ya da ciddi oranda sınırlandırıldı. Yerine geçen çözümler ise biyobozunur ve kompostlanabilir ürünler oldu.
Bu ülkelerde EN 13432 standardına uygunluk, biyobozunur ürünler için yasal bir zorunluluk haline geldi.
Sunar NP’nin ürettiği tüm ürünler, hem EN 13432 hem de EN 14995 standartlarına tam uyum sağlarken, TÜV sertifikalı yapısıyla Avrupa’daki pazarlar için de güçlü bir alternatif oluşturuyor. Böylece yalnızca iç pazara değil, aynı zamanda ihracata da yönelik sürdürülebilir bir büyüme modeli sunuluyor.
Türkiye için çevreci dönüşümde tarihi fırsat
Yayımlanan yol haritası, kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerle Türkiye’nin plastik kirliliğine karşı izleyeceği politikaları belirliyor.
Bu kapsamda atılacak her adım, çevre kadar ekonomiyi de etkileyecek. Sunar Yatırım’ın ortaya koyduğu model, yerli üretimi, çevre dostu hammaddeyi ve uluslararası standartları bir araya getirerek sürdürülebilir kalkınma için örnek bir yapı sunuyor.
Sunar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nuri Çomu, bu süreci sadece bir çevre meselesi olarak değil, aynı zamanda ekonomik bir fırsat olarak da gördüklerini belirtiyor. Türkiye’nin biyobozunur ürünlerde bölgesel lider olabileceğine inanan Çomu, kamu teşviklerinin bu yönde şekillendirilmesi halinde yerli üretimin daha da ivme kazanacağını ifade ediyor.