Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Tarihi camide deprem sonrası ilk Cuma namazı heyecanı

Tarihi camide deprem sonrası ilk Cuma namazı heyecanı

Adıyaman'daki tarihi Musalla Camii, deprem sonrası 3,5 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı ve ilk Cuma namazı kılındı.

Adıyaman'ın tarihi Musalla Camii, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden ağır hasar alarak kapılarını kapatmıştı. Ancak, yapılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından cami, yaklaşık 3,5 yıl süren sabırsız bekleyişin ardından ibadete açıldı.

İlk Cuma namazı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen bu tarihi yapıda kılındı. Restorasyon açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılım gösterdi. Cami, tarihi ve mimari özellikleri ile dikkatleri üzerine çekerken, 17. yüzyılda inşa edildiği ve Selçuklu Dönemi'nde Anadolu'da yapılan ilk mescitlerden biri olduğu biliniyor.

Depremin ardından açılan kapılar

1938 ile 1972 yılları arasında kapalı cezaevi olarak kullanılan Musalla Camii, 6 Şubat depremlerinde büyük hasar gördü. Camideki minare yıkılırken, kubbesi ve diğer bölümleri ağır hasar aldı. Restorasyonun ardından, kararlı adımlarla yeniden ibadete açılan camiye, vatandaşlar büyük bir coşkuyla katılım gösterdi.

İlk namazın duyguları

Bugün kılınan ilk Cuma namazında, Adıyaman Müftüsü Mehmet Reşat Şavlı hutbe verirken, namazı da kendisi kıldırdı. Yıllar aradan sonra caminin içinde yeniden ibadet edebilmenin mutluluğunu yaşayan vatandaşlar, restorasyon sürecinde emeği geçen herkese derin teşekkürlerini sundu. Bu anlar, cemaati duygulandırarak birlik beraberliğin sembolü haline geldi.

Depremde hasar gören tarihi camide 3,5 yıl sonra ilk Cuma namazı

Depremde hasar gören tarihi camide 3,5 yıl sonra ilk Cuma namazı