Uydu Verileri Alarm Verdi
Leeds Üniversitesi ile ortak yürütülen uydu radar çalışmaları, Van’ın doğusunda dikkat çeken bir sismik hareketliliği ortaya koydu. Yapılan analizlerde yaklaşık 250 kilometre uzunluğundaki fay sisteminin homojen biçimde gerilim taşıdığı tespit edildi.
Uzmanlara göre bu tablo, geçmişte yaşanan büyük depremlere benzer yıkıcı bir sarsıntı ihtimalini güçlendiriyor.
Yer Kabuğu Adım Adım Takip Ediliyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, radar interferometri yöntemiyle Türkiye genelindeki yer kabuğu hareketlerinin düzenli olarak izlendiğini belirtti.
Elde edilen veriler doğrultusunda sismik gerilim haritaları oluşturuluyor. Son haritalar ise Van’ın doğusunda yıllık bazda en yüksek stres birikiminin yaşandığını gösterdi.
250 Kilometrelik “Sessiz” Hat Dikkat Çekiyor
Bölgede çok sayıda aktif fay hattı bulunuyor ve bazıları geçmişte yıkıcı depremler üretti. Ancak araştırmalarda, uzunluğu 250 kilometreyi bulan ve uzun süredir büyük bir kırılma kaydı olmayan geniş bir alan öne çıktı.
Uzmanlar, bu hattın homojen şekilde gerilmesinin tüm sistemin birlikte hareket edebileceğine işaret ettiğini vurguluyor.
Aynı Anda Kırılma Senaryosu Masada
Prof. Dr. Kutoğlu, en kritik riskin fay segmentlerinin birlikte çalışması olduğunu söyledi. Geniş bir fay hattının aynı anda kırılmasının teorik olarak mümkün olduğunu ifade eden Kutoğlu, bu senaryonun çok geniş bir alanı etkileyebilecek büyük depremler anlamına geldiğini belirtti.
Uzmanlar, deprem riskinin yalnızca batı illeriyle sınırlı olmadığını, doğu bölgelerinde de dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.
“2011 Depremi Süreci Bitirmedi”
2011 yılında Van’da yaşanan depremin yalnızca sınırlı bir alanı etkilediği, daha geniş fay mekanizmasının ise enerji biriktirmeye devam ettiği ifade ediliyor.
Bilim insanları, bölgede izleme çalışmalarının aralıksız sürdürülmesi ve risk azaltmaya yönelik önlemlerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.