Türkiye’yi etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve buzlanma, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Meteoroloji ve AKOM’un uyarılarının ardından İstanbul Valisi Davut Gül, beklenen açıklamayı yaptı ve 21 Şubat 2025 Cuma günü okulların tatil edildiğini duyurdu.
İstanbul Valisi’nden Son Dakika Açıklaması
İstanbul’da günlerdir etkisini sürdüren soğuk hava dalgası ve kar yağışı nedeniyle öğrenciler ve veliler, 21 Şubat Cuma günü okulların tatil olup olmayacağını merakla bekliyordu. İstanbul Valisi Davut Gül, akşam saatlerinde kameralar karşısına geçerek okulların 1 gün süreyle tatil edildiğini resmen açıkladı.
Vali Gül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, il genelinde yoğun kar yağışı ve buzlanma beklenmektedir. Öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması adına, İstanbul’daki resmi ve özel tüm okullar, halk eğitim merkezleri, rehabilitasyon merkezleri ve kurslar dahil olmak üzere yüz yüze eğitim faaliyetlerine 21 Şubat Cuma günü ara verilmiştir."
Bunun yanı sıra, kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ve 8 yaşından küçük çocuğu bulunan kadın personelin de idari izinli sayılacağı belirtildi.
Kar Yağışı Etkisini Artıracak İstanbul’da Hava Durumu Nasıl Olacak
Meteoroloji uzmanları, İstanbul’daki kar yağışının hafta sonuna kadar devam edeceğini ve özellikle gece saatlerinde şiddetini artıracağını öngörüyor. Kar kalınlığının bazı bölgelerde 40 santimetreyi bulabileceği belirtilirken, yetkililer buzlanma ve ulaşımda aksamalar konusunda vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada, Anadolu Yakası’nda kar yağışının yoğunlaştığını ve Avrupa Yakası’nda ise Pazar günü etkili olmasının beklendiğini belirtti.
Kar yağışının şehir içi ve şehirlerarası ulaşımı zorlaştırabileceği vurgulanırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü, tuzlama ve kar küreme çalışmalarının aralıksız sürdüğünü açıkladı.
Hangi İllerde Kar Tatili Var
İstanbul’un yanı sıra, Ordu, Muş, Iğdır, Sinop, Şırnak, Bursa ve Yalova’da da okullar yoğun kar yağışı nedeniyle tatil edildi. Valiliklerden yapılan açıklamalara göre, bu illerde eğitime 1 gün ara verilirken, hamile ve engelli kamu çalışanları da idari izinli sayılacak.
Yetkililerden Kritik Uyarılar
Kar yağışının etkisini sürdüreceği bu günlerde, uzmanlar zorunlu olmadıkça özel araçların kullanılmaması gerektiğini ve toplu taşımanın tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. İstanbul Valiliği ve belediye ekipleri, özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğun buzlanma riski bulunduğunu ve sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
İstanbul’da 21 Şubat Cuma günü tatil edilen okulların, Pazartesi günü hava şartlarının düzelmesine bağlı olarak yeniden eğitime devam etmesi bekleniyor. Ancak kar yağışının seyrine göre, yetkililerin yeni açıklamalar yapabileceği de belirtiliyor.