Van Gölü’nün endemik türü inci kefalleri, üreme dönemi göçünde bu yıl tarihi bir buluşmaya imza atarak yüzlerce yıl sonra Van Kalesi’nin eteklerindeki Horhor su kanallarına geri döndü.
Van Gölü’nün sodalı sularından çıkarak hayatta kalma mücadelesi veren inci kefalleri, her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdikleri "kutsal yolculuklarını" bu kez çok özel bir noktaya taşıdı. Akıntının tersine yüzerek engelleri birer birer aşan milyonlarca balık, Erciş ve Muradiye rotasının dışına çıkarak Eski Van Şehri sınırları içerisindeki tarihi Horhor Camii önündeki su kanalına ulaştı. Bölge sakinleri ve doğaseverler için eşsiz bir manzaraya dönüşen bu doğa olayı, tarihi dokuyla birleşerek unutulmaz anlara sahne oldu.
Yüzyıllık ayrılık son buldu
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, yaşanan gelişmenin ekolojik bir zafer olduğunu vurguladı. Akkuş, Horhor suyunun geçmişte akarsu yatağındaki bozulmalar nedeniyle balıkların geçişine izin vermediğini hatırlatarak, yapılan çevre düzenlemeleri sayesinde bu hasretin sona erdiğini belirtti. Dr. Akkuş, "Yekpare bir kayanın altından çıkan bu su, belki de yüz yılı aşkın süredir Van Kalesi ile balıkları buluşturamıyordu. Yapılan çalışmalarla birlikte bugün doğa, kendi yolunu yeniden keşfetti" ifadelerini kullandı.
Dünyada eşine az rastlanan bir şehir
Van’ın dünyada benzeri olmayan bir özelliğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, şehrin içinden balık göçü geçen nadir yerleşim yerlerinden biri haline geldiğini söyledi. Doğayı korumanın ve ona sahip çıkmanın ödülünü aldıklarını belirten Akkuş, "Van, içinden balıkların göç ettiği bir şehir kimliği kazandı. Bu, dünyada kolay kolay görebileceğiniz bir manzara değil. İnci kefalleri, yüzyıllar sonra tarihi kaleyle yeniden kucaklaştı" diyerek bölgedeki ekosistemin korunmasının önemine dikkat çekti.