Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Zonguldak’ta dev projeye balıkçılardan veto: Ekmek teknemiz tehlikeye girer

Zonguldak’ta dev projeye balıkçılardan veto: Ekmek teknemiz tehlikeye girer

Ereğli ve Alaplı kıyılarında kurulması planlanan kafes balıkçılığı tesisleri, yerel balıkçıların "ekonomik kaygı" gerekçesiyle projeye karşı çıkması üzerine çıkmaza girdi.

Kdz. Ereğli ve Alaplı kıyılarında kurulması planlanan kafes balıkçılığı tesisleri, yerel balıkçıların "ekonomik kaygı" gerekçesiyle projeye karşı çıkması üzerine çıkmaza girdi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odaları öncülüğünde üç yıldır üzerinde çalışılan ve bölge ekonomisine ivme kazandırması hedeflenen Kafes Balıkçılığı Projesi’nde sular durulmuyor. Projenin hayata geçirilmesine sayılı günler kala, sürecin en kritik paydaşlarından biri olan Kdz. Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi’nden dikkat çeken bir hamle geldi.

Kooperatif yönetimi, uzun süredir tartışılan projeye onay vermeyeceklerini resmen duyurdu.

Esnafın endişeleri kararı belirledi

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kdz. Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Murat Toprak, alınan ret kararının tamamen balıkçı esnafının ortak iradesini yansıttığını belirtti. Toprak, kararın kapalı kapılar ardında değil, doğrudan üyelerden gelen geri bildirimler ve talepler doğrultusunda şekillendiğinin altını çizdi.

Küçük ölçekli balıkçılık zorda kalabilir

Kooperatifin temel çekincesi ise bölgedeki küçük ölçekli balıkçıların geleceği üzerine yoğunlaşıyor. Projenin hayata geçmesi durumunda, yerel balıkçıların ekonomik olarak ciddi bir darbe alabileceği ve geçim kaynaklarının kısıtlanacağı endişesi ön plana çıkıyor.

Başkan Toprak, balıkçıların geçim mücadelesini korumak adına bu projeye mesafeli durduklarını ifade ederek, üyelerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurguladı. Zonguldak gündemini meşgul eden bu gelişmenin ardından, projenin geleceği ve taraflar arasındaki uzlaşma zemininin nasıl şekilleneceği merak konusu oldu.