KOCAELİ'NİN GÜNÜBİRLİK YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
Kocaeli rotaları 2017 yılı sonu itibarı ile 1500 km'ye ulaşmış bulunuyor.

Dört disiplin altında toplanan rotalar, ülkemizde her mevsim en çok tercih edilen günübirlik yürüyüş parkurlarıdır. Kocaeli doğa turizminde en ön sırada yer almakta olup bölgede turizm 12 ay boyunca sürmektedir.

Kocaeli’de doğa turizminin lokomotifini yürüyüş ve bisiklet parkurları oluşturmaktadır. Bu rotalar 12 ay boyunca ilgilisi ile buluşmaktadır. Kartepe’de kış turizmi ve Karadeniz sahillerindeki yaz turizmi de buna eklenince sürekli olarak bölgede bir hareket oluşmaktadır. Bu hareketi her geçen gün nitelikli konaklama tesisleri ve kır lokantalarının verdiği hizmet arttırmaktadır.

Ülkemizin en çok tercih edilen parkuru Aytepe’den Yuvacık Barajı’na giden 11,5 km’lik parkurdur. Bu parkur; Yuvacık Barajı su toplama havzasının başında sona ermektedir. Bu bölümde Kirazdere Vadisi içerisinde nitelikli konaklama ve yemek yeme mekânlarının bulunması bu parkuru cazip kılıyor. Parkur, Aytepe’de 930 metre yükseklikte başlayıp, Yuvacık Barajı’nın su toplama havzasında 200 metre rakımda sona eriyor. Orman içi toprak araç yolundan oluşan parkur Nisan-Kasım ayları arasında çok rahatlılıkla yürünebilir. Yol üzerinde birkaç yerde içilebilir su kaynağı bulunuyor. Parkurun ikinci kilometresinde Soğukdere Vadisi’nin su kaynağına bulunuyor. Rotamız bu bölgeden itibaren su kaynağına paralel devam edip Beşkayalar Tabiat Parkı’nın içerisinden geçiyor. Parkurun yedinci kilometresinde bir şelale bulunuyor. 700 metre sonra Servetiye Köyü Sapağı var. Buradan direk aşağıya inen rota dokuzuncu kilometresinde Kirazdere’nin vadi tabanına ulaşılıyor. Soğukdere, Beşkayalar olarak isimlendirilen bölgede Sıcakdere ile birleşip Kirazdere olarak Yuvacık Barajı’na dökülüyor.

Yuvacık Barajı Havzası’nda Aytepe-Yuvacık Barajı parkuru dışında çok sayıda parkur bulunuyor. Baraja akan üç ana su kaynağının bulunduğu alanlar dışında bu üç su kaynağını meydana getiren her su kaynağı için ikişer su kaynakları da mevcut. Bu alanlarda rota olarak kullanılmakta.

Samanlı Dağları’nın kuzeye bakan bu yüzünde, Karamürsel’den Kartepe ilçesine kadar pek çok parkur bulunmakta. Kimi parkurlar İzmit Körfezi’ni görürken, kimi parkurlarda Sapanca Gölü manzarasına sahip. Ama tüm parkurlar gür orman içerinden ve sucul ortamlardan geçmektadir.

Kocaeli’nin güney yönünü boydan boya saran Samanlı Dağları dışında, Kocaeli’nin kuzey yönünde de parkurlar bulunmakta. Kuzey yönündeki rotaları bir sonraki çalışma dönemine almış bulunuyoruz.

2005 yılından günümüze Kocaeli coğrafyasında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına ekip olarak yaptığımız çalışmalar yenilenerek sürmektedir…

Kocaeli’nin Günübirlik (Hiking) Parkurları

Aytepe-Yuvacık Barajı: 11,5 km

Çınarlıdere Vadisi: 7,5 km

Umuttepe Çamlıbel-Çınarlıdere Vadisi: 19 km

Çınarlıdere Şelalesi-Umuttepe Çamlıbel: 10 km

SEKA Kampı-Eşme Yeni Mahalle: 8 km

Şevketiye Ortatepe-Okçapınar: 3,5 km

Karpuzçatlatan Vadisi: 10 km

Serindere Vadisi: 8 km

Aytepe-Fabrika Deresi-Kazandere: 11,5 km

Aytepe-Fabrika Deresi-Aksığın Köyü: 10,5 km

Aksığın-Fabrika Deresi-Kazandere Köyü: 10,5 km

Aksığın Köyü-Kayaüstü Yaylası-Tepecik Köyü: 14 km

Aksığın Köyü-Kayaüstü Yaylası-Tepecik Köyü’ne iniş: 8 km

Kayaüstü Yaylası: 5 km

Tepecik-Kayaüstü Yaylası-Tepecik Köyü’ne iniş: 11 km

Eski Serindere Yolu: 7 km

Kuzuyayla-Kartepe Zirvesi-Altıoluk Yaylası: 11 km

Paşasuyu Vadisi: 6 km

Nüzhetiye Şelalesi Yolu: 5 km 

Boydan Boya Ballıkayalar Vadisi: 8 km