İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler 151 kişi gitti 200 kişi sırada

151 kişi gitti 200 kişi sırada

Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan 61’i çocuk 151 kişi daha ülkesine döndü. Esenyurt Belediyesi Yabancılar İrtibat ve Destek Ofisi Müdürü Pınar Sezgin Tekin, "Gönderme işlemleri hızlandı. İlk gönderdiğimiz günlere kıyasla bugüne geldiğimizde her hafta 150-200’e yakın kişi gönderiyoruz. Şu an bekleyen 200 kişilik bir grubumuz daha var" dedi

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini hızlandırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 61’i çocuk 151 kişilik bir Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler eski belediye binasının önünden Esenyurt Belediyesi’ne ait 4 otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar ve Cilvegözü Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Otobüsleri ve yiyecek ihtiyaçlarını Esenyurt Belediyesi’nin karşıladığı Suriyeli vatandaşlar uğurlanırken eşyaları da ayrı araçla gönderildi. Memleketlerine dönmenin mutluluğunu yaşayan Suriyeli aileler, Cumhurbaşkanına ve Türk halkına teşekkürlerini dile getirdi.

Birbirleriyle görüşüyorlar
Esenyurt Belediyesi Yabancılar İrtibat ve Destek Ofisi Müdürü Pınar Sezgin Tekin, 151 Suriyeliyi daha gönderdiklerini vurgulayarak, "Suriyeliler, Kilis ve Hatay sınır kapılarından çıkışları sağlanıp Kızılay ve AFAD ekipleri tarafından karşılanacaklar ve daha sonra güvenli bölgelere yerleştirilecekler. Gönderme işlemleri hızlandı. İlk gönderdiğimiz günlere kıyasla bugüne geldiğimizde her hafta 150-200’e yakın kişi gönderiyoruz. Şu an bekleyen 200 kişilik bir grubumuz daha var. Çünkü oraya gidenler burada kalanlarla iletişim halinde. Gittikleri yerde sıkıntı olmadığını bildiriyorlar. Hatta bizimde giden ailelerden görüştüklerimiz var. Aileler bize hayatın normal olduğunu ve sıkıntılarının olmadığını bildiriyor. Bizlerle iletişime geçenler onlarla da geçiyorlar ve bu her hafta geri dönüşü kat kat arttırmaya başladı. Bu şekilde geri dönüşler devam edecek. Biz de Esenyurt Belediyesi olarak bunun hizmetini vereceğiz" dedi.

Türkiye bize kapılarını açtı
Geri dönen Suriyelilerden Hasan Türkmeni ise "6 yıldır Türkiye’deyim. Şimdi Halep’e dönüyorum. Orada huzur görmedik kaçtık. Türkiye bize kapılarını açtı. Vatanımıza dönüyoruz heyecanlıyız. Yine iyiye gider inşallah barış olur. Biz de huzura kavuşuruz. Allah Türk halkından razı olsun" dedi. İki yıl önce ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelen Mehdi Ali de "Şimdi Suriye de bir şey kalmadı. Evime ülkeme döneceğim, heyecanlıyım. Allah razı olsun biz kendilerine çok zahmete soktuk ama hepsi de iyi karşıladı. Türkiye’nin her yerine geldim ama İstanbul’u unutamayacağım. Hatıralarım kaldı" diye konuştu.