Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler 260 yıllık çınar, yaz sıcağında Osmaniye'nin doğal kliması oldu

260 yıllık çınar, yaz sıcağında Osmaniye'nin doğal kliması oldu

Osmaniye'nin Gebeli Mahallesi'ndeki 260 yıllık çınar, yaz aylarında mahalle sakinlerine serinlik sunarak doğal klima etkisi yaratıyor.

Osmaniye’nin Gebeli Mahallesi'nde bulunan ve yaklaşık 260 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı, yazın bunaltıcı sıcaklarında mahalle sakinlerine serinlik sağlıyor. Mahallenin simgesi haline gelen bu çınar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2020 yılında tescillenip anıt ağaç statüsüne alınarak korunma altına alındı.

Doğal klima etkisi

Mahalle sakinleri, çınarın geniş gölgesinin altında yaz aylarında uzun saatler oturarak serinlemekte. Salih Örek, "Burada akşam saatlerinde aileleriyle birlikte pek çok insan vakit geçiriyor. Çınarın altında çay içip sohbet ederken, sıcak havadan korunmak mümkün oluyor" diyerek çınarın mahalle için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Yüzyıllardır ayakta

Mehmet Tuncel ise çınarın mahalle için bir doğal klima olduğunu ifade ederek, "Osmaniye’nin 37 mahallesi var, ancak burada böyle bir serinleme alanı bulmak zor. Bu çınarın yaşı 300’ün üzerinde, mahallemizdeki nüfus da 20 bine ulaştı. Sıcak günlerde burası, insanların rahatça serinleyebileceği tek yer" dedi.

Bekir Berk de, "Yıllardır burası mahallemizin merkezi gibi. İnsanlar çocuklarıyla gelerek çay içiyor ve akşam serinliğinde vakit geçiriyorlar. Üç asırlık bu çınar, hala insanlara gölgesiyle hizmet ediyor" diyerek, bu doğal zenginliğin korunmasının önemine dikkat çekti.

Osmaniye'de 260 yıllık çınar yaz sıcağında doğal klima oluyor

Osmaniye'de 260 yıllık çınar yaz sıcağında doğal klima oluyor