Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler ABD ordusunun ham petrol tankerlerine yönelik operasyonu: İran'a mesaj verildi

ABD ordusunun ham petrol tankerlerine yönelik operasyonu: İran'a mesaj verildi

ABD ordusu, İran Devrim Muhafızları'na saldırı sonrası 3 ham petrol tankerini imha ederek güçlü bir mesaj verdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’a ait 3 ham petrol tankerine yönelik gerçekleştirdiği operasyonu duyurdu. Bu saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD Donanması’na ait 2 savaş gemisine balistik füze fırlatmasının ardından gerçekleşti.

Saldırının Detayları

CENTCOM tarafından yapılan resmi açıklamada, bir ABD uçak gemisi ve güdümlü füze destroyerinin, İran’ın sebepsiz yere gerçekleştirdiği saldırılardan başarıyla kurtulduğu belirtildi. Hiçbir ABD personelinin zarar görmediği ifade edilerek, Hark Adası açıklarında bulunan M/T Downy ile M/T Stark 1 adlı İran ham petrol tankerlerinin imha edildiği kaydedildi. Ayrıca, Umman Körfezi’nde yükü olmayan M/T Kylo isimli tanker de imha edilerek, mürettebatın gemiyi terk etmesi sağlandı.

Kooper'den Sert Uyarılar

Amiral Brad Cooper, CENTCOM komutanı, İran Devrim Muhafızları’na hitaben yaptığı konuşmada, "Eğer gemilerimizden 2’sine ateş ederseniz, size çok daha yüksek bir ekonomik bedel ödeteceğiz, sizin 2 geminizi de imha edeceğiz" diyerek tehditlerin ciddiyetine dikkat çekti. Operasyonun arka planında, İran’ın gizli bir ağ aracılığıyla bölgesel vekillerini finanse ettiğine dair iddialar da öne sürüldü. İran medyası, Hark Adası açıklarında bir petrol tankerinin vurulduğunu bildirmişti. Bu gelişmeler, bölgedeki gerginliğin artabileceğine işaret ediyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD güçlerinin İran'ın 3 ham petrol tankerine saldırı...

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD güçlerinin İran'ın 3 ham petrol tankerine saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.