Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Amasra'dan tarih çıkıyor

Amasra'dan tarih çıkıyor

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu düşünülen mimari yapının olduğu 2 dönümlük arazide kurtarma kazısı başladı

Yerel Haberler

Amasra’nın Kum Mahallesi’nde 2014'te okul inşaatı sırasında sütunlar bulundu. Amasra Müze Müdürlüğü tarafından 2017'de yapılan kurtarma kazısında mimari yapılar ve sütunlar ortaya çıktı. Geçen haziranda yeniden kurtarma kazısı başlatıldı. 2 dönümlük arazideki 5 adet 6 metre boylarında sütun ile sütun ayaklarının konulduğu kartal figür işlemeli taban mermer kaidelerin olduğu bölgede çalışmalar devam ediyor. Yapının gün ışığına çıkması için yapılan kurtarma kazısı, Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinin bilimsel danışmanlığında gerçekleştiriliyor.
 

Derin alanda kazı yapılacak
Roma dönemine ait olduğunu düşünülen yapıda ilk kazının 2017'de yapıldığını aktaran Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, şöyle konuştu: "2014 yılında okul yapılmak istenmiş, ancak yapılan sondaj kazısında burada kaideler ortaya çıkınca inşaat durdurulmuş, sonrasında Amasra Müze Müdürlüğü tarafından 2017 yılında kurtarma kazısı yapılmış ve sütunlar ve kaideler ortaya çıkartılmış. Sonrasında bu yıl haziran ayında kurtarma kazısına yeniden başladık. Kazının daha başlangıç aşamasındayız. Şu ana kadar yaptığımız kazılar sonucu Roma dönemine ait olduğunu düşündüğümüz mimari bir yapı olduğunu tahmin ediyoruz. Sütun altlıkların orijinal şekilde korunduğunu söyleyebiliriz. Sütunların muhtemelen bir deprem sırasında yıkılmış olduğunu görüyoruz. Buradaki amacımız 2017 yılındaki kurtarma kazısı sonrasında üst yüzeyinin açılmıştı. Biz şimdi yaptığımız kazı ile biraz daha geniş ve derin alanda kazı yaparak ne olduğunu anlamak istiyoruz."

Anıtsal bir mimari
Çam, ilk kez Batı Karadeniz’de anıtsal bir yapı ile karşılaştıklarını ifade ederek, "Şu anda anladığımız kadarıyla milattan sonra 2'nci yüzyıl ortaları ya da sonlarına doğru yapının inşa edildiğini tahmin etmekteyiz. Bunun kesin olarak söylemek şimdilik çok erken, şu anda daha kazının başlangıç seviyesindeyiz. Henüz yapı tamamen ortaya çıkmış değil, oldukça büyük bir alanı kapsayan bir anıt mı bir tapınak mı, bir sütunlu cadde mi? Bunlara ilişkin kesin bulgulara ulaşamadık. İlerleyen zamanlarda yeni bulanacak obje veya yazılarla birlikte yapının ne olduğunu kesin bir şekilde anlamış olacağız. Ancak Batı Karadeniz’de ilk kez anıtsal bir mimari ile karşılaşıyoruz. Restorasyon ile en kısa zamanda ayağa kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

DHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *