Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Antalya'da mangal ateşi, yavru carettanın hayatına mal oldu

Antalya'da mangal ateşi, yavru carettanın hayatına mal oldu

Antalya’nın Boğazkent Sahili’nde yakılan ateş, denize ulaşmaya çalışan bir yavru carettanın ölümüne neden oldu. Tutan teknolojiyi koruma çağrısı yapıldı.

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Boğazkent Sahili, bu kez üzücü bir olaya sahne oldu. Nesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarından biri, kumsalda yakılan ateş sebebiyle yanarak telef oldu.

Olay, kumsaldaki 1 kilometrelik halka açık bölümde meydana geldi. Geçtiğimiz gece, balıkçılar veya kumsalda mangal yapanlar tarafından yakılan ateş yüzünden, yumurtadan çıkıp denize ulaşmaya çalışan bir yavru caretta hayatını kaybetti. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, 6,7 kilometrelik kumsalda gözlemlenen bu durum, deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının ne denli tehdit altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Doğa koruma projeleri ve YettenKurtarma çağrısı

Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi’ne gönüllü olarak katılan Burcu Kotan, Boğazkent’in kalabalık bir bölge olduğunu belirterek, "Bu kumsal, deniz kaplumbağaları için oldukça uygun bir ortam. Ama insanlar tarafından gösterilen duyarsızlık büyük sorun oluşturuyor. Herkes buradaki yavruları görmüş olmalı ama yeterince dikkatli davranmıyorlar," dedi.

Yetkililerin çağrısı ve farkındalık

EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat ise yaşanan bu olaydan dolayı büyük bir üzüntü duyduklarını ifade ederek, insanların ateş yakmanın sonuçlarını bilmesi gerektiğini vurguladı. "İnsanlar üşümek için ateş yakıyor ama bu, başka bir yaşamın sona ermesine neden olabiliyor. Bu olay, bu kumsaldaki doğanın korunması için daha fazla bilinçlenmemiz gerektiğini hatırlatıyor," diye konuştu. Ayrıca, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması ve farkındalığın artırılması gerektiğini ekledi.

Olayla ilgili yapılan incelemelerin ardından, sorumluların bulunması için çalışma başlatıldığı bildirildi.

ANTALYA'NIN SERİK İLÇESİ BOĞAZKENT SAHİLİNDE NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ CARETTA CARETTALARIN YUVALAMA...

ANTALYA'NIN SERİK İLÇESİ BOĞAZKENT SAHİLİNDE NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ CARETTA CARETTALARIN YUVALAMA ALANINDA BALIKÇILAR YA DA KUMSALDA MANGAL YAPANLAR TARAFINDAN YASAK OLMASINA RAĞMEN YAKILAN ATEŞ, DENİZE ULAŞMAYA ÇALIŞAN BİR YAVRU CARETTANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU.