Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen onay kararıyla, Ayvalık’ta daha önce koruma altındaki stratejik bölgeler sportif dalışa açıldı; bu gelişme bölgenin 12 ay turizm hedefine ivme kazandırdı.
Balıkesir’in turizm incisi Ayvalık, su altı dünyasındaki kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte dalış turizminde yeni bir döneme adım atıyor. Ayvalık Ticaret Odası’nın (ATO) uzun süredir yürüttüğü bürokratik girişimler, bakanlığın yaptığı teknik incelemeler sonucunda olumlu neticelendi. Daha önce tarihi kalıntılar nedeniyle dalışa kapalı olan bazı özel noktalar, artık sportif dalış meraklıları için yeni bir cazibe merkezi haline geldi.
Bakanlık nezdinde 2024-2026 yılları arasında yürütülen yoğun temasların meyvesini verdiğini belirten ATO Başkanı Ali Uçar, bu kararın ilçedeki turizm faaliyetlerini yılın geneline yayma stratejisi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Kırmızı mercanlar için kontrollü koruma kalkanı
Yeni açılan bölgelerin yanı sıra, Ayvalık’ın su altı florasının en değerli hazinesi olan kırmızı mercanların korunması için de çalışmalar sürüyor. Başkan Uçar, bu hassas alanların turizme kazandırılması için tonoz ve duba sistemleriyle kontrollü dalış altyapısı oluşturulması taleplerini ilgili makamlara ilettiklerini belirtti. Amaçlarının, Ayvalık’ı dünya standartlarında bir su altı çekim merkezi haline getirmek olduğunu vurgulayan Uçar, sürdürülebilir bir turizm modeli için adımlarını kararlılıkla attıklarını dile getirdi.
Bizans batığı dalış camiasında heyecan yarattı
Sportif dalışa açılan bölgeler arasında yer alan Yelken Adası, barındırdığı tarihi dokuyla şimdiden profesyonel dalgıçların radarına girdi. Yaklaşık 30 metre derinlikte yer alan gerçek bir Bizans batığının keşfedilebilir hale gelmesi, sektör temsilcileri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.
ProDivers Dalış Okulu eğitmenlerinden Ata Akyol, bu gelişmeyi dalış camiası için "büyük bir kazanç" olarak nitelendirdi. Akyol, "Bu bölge, sunduğu tarihi zenginlikle Ayvalık’ın dalış turizmindeki rekabet gücünü artıracaktır. İlerleyen süreçte bu izinlerin genişletilmesiyle, Ayvalık’ın su altı potansiyelinin çok daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.