İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Bir top mermisiyle yazılan tarih: Kaş’ta Cumhuriyet’e sessiz bir yürüyüş

Bir top mermisiyle yazılan tarih: Kaş’ta Cumhuriyet’e sessiz bir yürüyüş

Antalya’nın Kaş ilçesinde, Cumhuriyet'in 102. yılı dolayısıyla düzenlenen "Ecdadın Yolunda Cumhuriyet'e Saygı Yürüyüşü"nde 37 şehit anıldı. Etkinlik, tarihî bir yürüyüş, denize çelenk bırakma ve su altından bayrak gösterisiyle anlamlı bir anmaya dönüştü.

Antalya'nın Kaş ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 102. yıl dönümü dolayısıyla "Ecdadın Yolunda Cumhuriyet'e Saygı Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Kaş Kaymakamlığınca düzenlenen ve Gelibolu mevkisinde başlayan yürüyüş, Kepez Tepesi üzerinde son buldu. Yürüyüşe Jandarma Atlı Tim Komutanlığı da eşlik etti.

7 Kilometrelik Tarihî Yolda Sessiz Saygı

Yaklaşık 7 kilometrelik yürüyüşün ardından Limanağzı Koyu'ndan teknelerle hareket eden Antalya Valisi Hulusi Şahin ile beraberindeki protokol üyeleri, Beş Adalar mevkisinde Meis Adası taarruzunda hayatını kaybeden 37 şehit anısına denize çelenk bıraktı. Bu sırada 37 dalgıç da su altından Türk bayraklarıyla yüzeye çıktı.

Vali Şahin, yaptığı açıklamada, Birinci Dünya Harbi sırasında karayollarının yetersiz olduğunu ve ulaşımın küçük teknelerle sağlandığını anlattı.

O dönemde düşman kuvvetlerinin güçlü donanmalarıyla Akdeniz ve Ege kıyılarında küçük tekneleri dahi hedef alarak şehirlerin zor günler geçirmesine neden olduğunu dile getiren Şahin, "Ben-My-Chree isimli uçak gemisi İzmir ve Ege kıyılarını bombalıyordu. Ancak Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Kaş kıyılarından yaptıkları atışlarla bu gemiyi batırmayı başardılar. Mustafa Ertuğrul Aker bununla da yetinmedi. Yıl içinde Kaş'tan Demre'ye, zorlu dağ yollarını aşarak aynı topları taşıdı. Burada da Paris II zırhlısını ve daha sonra Alexandra gemisini batırarak tarihe geçti." diye konuştu.

Vali Şahin: "Bu topraklar, unutulmaz kahramanlarla dolu"

Şahin, etkinliğin amacının nasıl büyük bir milletin evladı olunduğunun hatırlanması, kahramanları yad etmek ve yaşatmak olduğunu vurguladı.

Türk milletinin tarih boyunca hep hak, adalet ile yükseldiğini ve böyle de devam edeceğini ifade eden Şahin, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nda söylediği gibi, Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki inkişafı ile atinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti." dedi. Yürüyüşe katılan Tubasu Kocaer, 37 şehidi anmış olmanın çok güzel hissettirdiğini söyledi.

Katılımcılar: "Bu yol, sadece tarih değil; bir ruh yürüyüşü"

Cumhuriyet'in 102. yılında, topçu yolunda binlerce kişiyle yürüdüklerini belirten Fahri Arslan ise "Burada ölen 37 şehidimizi unutmadık. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker top birliği ile 1917'de bu yolu yürümüş. Burada İngiliz donanmasına ait olan Ben-My-Chree gemisini vurdular ve burada batıyor." ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe, Kaş Kaymakamı Tevfik Kumbasar, Belediye Başkanı Erol Demirhan, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.