80 Binde Devr-i Alem Parkı bu hafta sonu yalnızca bir park değil, adeta geçmişe açılan bir zaman tüneliydi. Meram Belediyesi ve Konya Klasik Otomobilciler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği “Klasik Otomobil Sergisi”, üçüncü kez ziyaretçilerini ağırladı. 70 klasik otomobil, 10 traktör, bir kamyon ve bir otobüs, geçmişin izlerini bugüne taşıyarak hem meraklıları hem de nostalji severleri büyüledi.
Açılış töreni adeta bir buluşma noktasıydı. Protokol üyeleri, dernek yöneticileri, otomobil tutkunları ve vatandaşlar aynı heyecanla bir araya geldi. En eskisi 1932 model olan araçlar arasında gezen ziyaretçilerin gözlerinde hem çocukluk anılarının kıvılcımı hem de geçmişe duyulan saygı net şekilde okunuyordu.

“geçmişi bilmeden geleceği inşa edemeyiz”
Konya Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Muammer Deveci, yaptığı anlamlı konuşmada sadece otomobillere değil, tarihe de dikkat çekti. “Bu araçlar sadece motor ve metal değil, birer yaşam hikayesi. Geçmişin üretim azmini, yokluklar içinde doğan yaratıcılığı bugünkü nesillere göstermek zorundayız” sözleri, etkinliğin ardındaki asıl amaca ışık tuttu.
Deveci’nin sözleri, klasik otomobil sergilerinin sadece bir hobi değil, eğitici ve kültürel bir misyon taşıdığına işaret etti. Meram’ın bu alandaki katkısı ise her yıl artan bir ivmeyle büyüyor.
klasik tutkusu panayır havasında canlandı
Bu yılki etkinlik sadece otomobillerle sınırlı kalmadı. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, organizasyonu panayır havasına dönüştürdüklerini dile getirdi. Araç sergisiyle birlikte kurulan çocuk oyun alanları, yeme içme stantları, farkındalık çadırları ve konser alanı, etkinliğe farklı yaş gruplarından geniş bir katılım sağladı.
Başkan Kavuş’un kişisel anılarını paylaşması ise dikkat çekti: “Ben de babamın 1973 model otomobiliyle araç kullanmayı öğrendim. Bu sergi bana geçmişin kokusunu getirdi.”
Meram halkı için hafta sonu alternatifleri arasında yerini alan etkinlik, sadece otomobil meraklılarına değil, ailesiyle kaliteli zaman geçirmek isteyen herkese hitap etti.
geçmişin metal anıtları, bugünün yıldızları oldu
AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen de sergiye katılarak nostaljinin değerine vurgu yaptı. “1961’de Devrim otomobiliyle başlayan yolculuk, bugün TOGG ile yeni bir seviyeye ulaştı. Ancak bu gelişim zinciri, geçmişin halkaları olmadan tamamlanamaz.”
Bu sözler, yerli otomobil üretiminin tarihsel bağlamına dikkat çekerken, klasik araçların kültürel bir hafıza görevi üstlendiğini gözler önüne serdi.

müzik, oyun ve nostalji bir arada
Etkinlik alanında sadece araçlar değil, kültür ve eğlence de ön plandaydı. Eda Şentürk’ün yönettiği “Gedavet Sesler Topluluğu” geçmişten gelen ezgilerle izleyicilere duygusal anlar yaşattı.
Ayrıca 30 Ağustos Cumartesi günü sahne alacak olan Hatice Sezen Medine ile organizasyonun müzik dolu final yapması bekleniyor. Çocuklar için kurulan oyun alanları ise serginin aile dostu yüzünü ortaya koydu.
Etkinlik 31 Ağustos Pazar günü son bulacak ancak bırakacağı iz, ziyaretçilerin belleğinde uzun süre kalacak gibi görünüyor. Üstelik Meram Son Durak’tan sağlanan ücretsiz otobüs servisleriyle ulaşım da kolaylaştırıldı.
geçmişin gölgesinde geleceğe yürüyen bir şehir
Konya’nın kültürel damarlarından biri olan klasik otomobil sevgisi, her yıl düzenlenen bu etkinlikle daha da görünür hale geliyor. Sadece nostalji değil, aynı zamanda geçmişle bağ kurma, değer üretme ve kültürel sürekliliği sağlamamisyonunu da üstlenen sergi, Meram’ı Türkiye’de bu alanda öne çıkan şehirlerden biri yapıyor.