İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Doğal yetişen Demirci fasulyesine Türkiye genelinde yoğun ilgi

Doğal yetişen Demirci fasulyesine Türkiye genelinde yoğun ilgi

Manisa'nın 1300 rakımlı yaylalarında doğal yöntemlerle yetiştirilen Demirci kuru fasulyesi, lezzeti ve kolay pişmesiyle Türkiye genelinde yoğun ilgi görüyor.

Doğal yöntemlerle yetiştirilen Demirci kuru fasulyesine talep artıyor

- Yaylada yetiştirilen Manisa'nın ünlü kuru fasulyesi lezzetiyle öne çıkıyor
- Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt:
- "Demirci fasulyesi, hem lezzeti hem de kolay pişmesiyle Türkiye genelinde yoğun talep görüyor"

 Manisa'nın Demirci ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda zirai ilaç kullanılmadan ve susuz tarım yöntemiyle üretilen kuru fasulye Türkiye'nin dört bir yanında ilgi görüyor.

Bardakçı, Mahmutlar, Söğütçük ve Çanakçı başta olmak üzere 18 mahallede tamamen susuz tarımla ve zirai ilaç kullanılmadan üretilen fasulye, tarladan toplandıktan sonra harmana getirilerek bir süre güneşe seriliyor.

Burada kurutulan fasulye başakları, geleneksel yöntemlerle çomak veya traktörle ezilerek, patoz makinesiyle de işleniyor.

Ardından yere serilen fasulyeler, rüzgarda yellenerek ve el eleğiyle elenerek toz ve küspesinden arındırılıyor.

İlçede 1300 rakımda yetişen Demirci fasulyesi, kısa sürede pişmesi ve lezzeti nedeniyle Türkiye'nin pek çok ilinde tercih ediliyor.

Bardakçı Mahallesi'nde yıllık yaklaşık 25 ton üretim yapılırken, mahallede toplam 2 bin 500 dönüm arazi fasulye ekimi için kullanılıyor.

Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt , ilçede üretilen kuru fasulyeye talebin her geçen yıl arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlçemizde 18 kırsal mahallede kuru fasulye üretimi yapılıyor. 800 dekar alanda üretim yapılmakta olup yıllık 80 ton kapasitemiz mevcut. Ayrıca 460 dekar alanda 345 ton taze fasulye üretimi gerçekleştiriyoruz. Demirci fasulyesi, hem lezzeti hem de kolay pişmesiyle Türkiye genelinde yoğun talep görüyor."

Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın ise Demirci fasulyesinin çok tercih edildiğini ve ilginin her geçen yıl arttığını söyledi.

Mahallede üretimin de arttığını anlatan Sarışın, "Hasat eylül ayında başlıyor, kuruduktan sonra çomak, traktör veya patozla işleniyor. Kuru fasulyemiz 120 ila 150 lira, taze fasulye 80 ila 100 lira arasında satılıyor." diye konuştu.

Üretici Hatice Aguş ise, "Fasulye üretimi zahmetli bir süreç. Ürünlerimizi doğrudan müşterilere satıyoruz, ayrıca Balıkesir, İzmir ve Ankara'ya gönderiyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından talep alıyoruz." ifadelerini kullandı.