Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Erzincan'da kuşburnu hasadı başlarken, marmelat yapımı geleneği sürüyor

Erzincan'da kuşburnu hasadı başlarken, marmelat yapımı geleneği sürüyor

Kış aylarında sağlık için vazgeçilmez olan kuşburnunun hasadı Erzincan'da başladı, yöre halkı zorlu süreçle marmelat ve reçel üretiyor.

Erzincan'da vatandaşlar, doğanın sunduğu değerli bir kaynak olan kuşburnunu toplamak için dağlara akın ediyor. Özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmayan kuşburnu, sağlığa olan faydaları ile de dikkat çekiyor. Yüzde 100 doğal olan bu meyve, marmelat yapımında uzun ve zahmetli bir süreçten geçiyor.

Kuşburnu toplayıcıları dağlarda yoğun mesai harcıyor

Birçok köyde yetişen kuşburnu, C vitamini deposu olmasıyla biliniyor. 100 gramında neredeyse bir kasa portakala eşdeğer vitamin bulunduran bu meyve, toplama işlemi sırasında zorlu bir yolculuktan geçiyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı gruplarıyla dağlara giden köylüler, dikenli dallardan tek tek kuşburnu topluyor. Toplama sürecinin ardından, kuşburnuları temizleyip su ile kaynatarak marmelata dönüştürüyorlar. Hüsna Cahyir, bu süreci detaylarıyla anlatıyor.

Doğal ve organik kuşburnu ürünleri

Cahyir, kuşburnu toplamak için çubuklar kullandıklarını ve dikkatli olmak gerektiğini vurguluyor. “Topladığımız kuşburnuları, uç kısımlarını bıçakla kesip kazanda pişiriyoruz. Yalnızca şeker ekliyoruz, başka hiçbir katkı maddesi yok” diyor. Bu doğal meyvenin sağlık açısından pek çok yararı bulunuyor. Gribal enfeksiyonlara, öksürüğe ve soğuk algınlığına karşı etkili olduğu bilinen kuşburnu, ayrıca antioksidan özelliği ile de dikkat çekiyor. Kansere karşı koruyucu etkisi olmasıyla birlikte eklem kireçlenmesi ve romatizmal ağrılar için de faydalı olduğu biliniyor.

Erzincan ve çevresindeki halk, kuşburnunu sadece kendileri için değil, il ekonomisine katkı sağlamak amacıyla da topluyor. Dağlardan toplanan kuşburnular, pazar yerlerinde satılarak köylülerin geçim kaynağı oluyor. Kuşburnu marmelatı ve reçeli, kış aylarında kahvaltılarda yer bulurken, aynı zamanda çay olarak da tüketiliyor. Hüsna Cahyir, “Ekim ayının sonuna kadar kuşburnu topluyoruz. Kışın kaynatılarak tüketildiğinde grip hastalığına çok iyi gelir” diyerek sürecin değerine dikkat çekiyor.

Kuşburnu, Erzincan ekonomisinde önemli bir yer tutarken, aynı zamanda bölgede toplumsal dayanışmanın güçlenmesine de katkı sağlıyor. Herkesin el birliğiyle yaptığı bu çalışma, hem doğanın hem de toplumun faydası için sürdürülmeye devam ediyor.

ERZİNCAN’DA KUŞBURNU, ZORLU ARAZİLERDE TOPLANMAYA BAŞLANDI

ERZİNCAN’DA KUŞBURNU, ZORLU ARAZİLERDE TOPLANMAYA BAŞLANDI